Coronavirus 1 mei 2020

Beste zwangere en partners,

Samen met alle verloskundigenpraktijken in onze regio (Verloskundigen coöperatie VIDA) zijn er afspraken gemaakt omtrent het coronavirus. Met behulp van deze brief willen we je op de hoogte brengen van de huidige maatregelen. Omdat de situatie snel verandert, veranderen ook de adviezen snel. Houd hierom de Social media van onze praktijk in de gaten zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

In alle gevallen geldt dat wanneer je klachten hebt die passen bij corona, zoals verkoudheidsklachten of koorts, en je op korte termijn een afspraak hebt staan, het belangrijk is dat je ons hiervan op de hoogte brengt, bij voorkeur telefonisch. We kunnen dan samen kijken wat in jouw geval het beste is.

Tijdens je zwangerschap heb je met regelmaat een controle op de verloskundigenpraktijk. We zorgen dat we jou en je kindje optimaal in de gaten blijven houden. Wel is het interval tussen enkele controles langer dan we normaliter gewend zijn.  Tussen de 16 en 27 weken zijn medisch gezien geen controles noodzakelijk en worden deze dan ook niet gedaan, tenzij deze wél noodzakelijk worden geacht. Wel plannen we in deze periode tenminste één belafspraak in.

Als je in de komende weken een afspraak hebt op de praktijk, vragen we je om alleen naar de controle te komen. Het is helaas voor een partner en/of kinderen niet mogelijk om mee te komen naar de controle.Dit geldt ook wanneer er een echo gemaakt wordt. 

Alle medisch noodzakelijke echo-afspraken blijven staan. Dit betekent dat de vitaliteitsecho (rond 8 weken zwangerschap), de termijn echo (tussen de 10 en 12 weken zwangerschap) en de liggingsecho doorgaan. Ditzelfde geldt voor de 20 wekenecho, indien gewenst. Als er een indicatie is om aanvullende (groei)echo’s in te plannen tijdens je zwangerschap, zullen we dit met je doen. Zoals eerder al benoemd, mogen bij de echo’s helaas geen anderen aanwezig zijn, dus ook geen partners. Wel zal contact doormiddel van beeldbellen (bijvoorbeeld met behulp van FaceTime) mogelijk zijn, mag je filmen tijdens de echo en geven we jullie (indien mogelijk) enkele echo-afbeeldingen mee.

De intake, waarbij we onder andere jouw gezondheid bespreken (en die van je eventuele partner of kinderen), zal telefonisch plaatsvinden. Ook het gesprek waarbij we je informatie geven over de onderzoeken die er mogelijk zijn vroeg in de zwangerschap (o.a. NIPT en SEO) vindt telefonisch plaats.

Bovenstaande maatregelen gelden wanneer het met jou en de baby goed gaat. Als er zorgen zijn, is het belangrijk dat je dit altijd met je verloskundige deelt. Laat er geen drempel zijn om ons te bellen! Indien nodig, plannen we in dit geval alsnog direct een controle in. Afhankelijk van de zorgen en de omstandigheden zien we je voor de controle op de praktijk of komen we bij je thuis langs.

Voor groepsbijeenkomsten zoals informatieavonden en Centering Pregnancy bijeenkomsten hebben we naar alternatieve oplossingen gezocht. Informatie over de bevalling is op onze website (www.aandelaak.nl) te vinden in de vorm van online informatie-filmpjes. Vraag ons ook naar de andere mogelijkheden om je voor te bereiden op de bevalling. Als je er voor kiest om mee te doen met Centering Pregnancy, zullen de bijeenkomsten digitaal plaatsvinden in plaats van op de praktijk. De fysieke zwangerschapscontrole plannen we in los van de Centering bijeenkomsten.

Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat een infectie met COVID-19 bij zwangere vrouwen anders verloopt dan bij de algehele populatie. Houd het nieuws in de gaten en volg de algemene richtlijnen van het RIVM. Bel bij vragen de GGD.

Als praktijken in de regio doen wij hard ons best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding zo klein mogelijk te houden. Wij hebben met elkaar afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen zijn die ziek worden. Wij houden op die manier de kwaliteit van de zorg goed in de gaten en zullen er dan ook alles aan doen om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden.

We zijn ons er bewust van dat deze maatregelen invloed hebben op hoe je je zwangerschap ervaart en op hoe je deze ervaring met je partner kunt delen. Dit vinden we ontzettend vervelend! De huidige situatie rondom het coronavirus maakt echter dat het heel belangrijk is dat we ons aan deze (landelijke) richtlijnen houden. Op die manier werken we er samen aan om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en om het virus terug te dringen. We hopen op jullie begrip hierin.

Met vriendelijke groet, namens verloskundigen aandelaak

Joke Breeman, Sanne Bokkers, Dirrianne Klop, Lisanne de Kunder