Navelstreng

De navelstreng en placenta vind ik zelf enorm fascinerend! Ik heb wel eens de opmerking gekregen dat ik veel te glunderend op een foto stond met de placenta. De pas bevallen moeder en de vader even moesten wennen aan het aanblik van het bloederige hoopje vlees in mijn hand. We hebben hier enorm om gelachen toen we de foto’s bekeken!

Maar waarom vind ik die placenta en navelstreng zo fascinerend?

De placenta en navelstreng zijn enorm belangrijk in de zwangerschap en tijdens de bevalling. In de placenta vind zich een groot gedeelte van het bloedvolume van de baby. De placenta zorgt voor een uitwisseling van (voedings)stoffen uit het bloed van de moeder met het bloed van de baby.

Wanneer knip je de navelstreng door?

Bij de bevalling zijn er keuzes die je kan maken rondom het doorknippen van de navelstreng. De navelstreng klopt nog even door als de baby geboren wordt. De placenta na de geboorte langer verbonden laten zorgt ervoor dat het bloed van de baby de kans krijgt om naar het lichaam terug te stromen.

Wij laten (indien dit medisch gezien kan) de navelstreng altijd uitkloppen voordat we hem door (laten) knippen. Het doorknippen van de navelstreng kan voor of nadat de placenta geboren is. Als je eerst de placenta geboren laat worden en dan pas de navelstreng doorknipt dan spreek je van een halve lotus bevalling.

Je kan zelfs de placenta eraan laten zitten totdat de navelstreng natuurlijk loslaat van het buikje van de baby. Dit heet een lotus bevalling.

Waarmee bind je de navelstreng af?

Ook het afbinden van de navelstreng kan op verschillende manieren. We hebben de navelstreng klem (vaak blauwe klem van hard plastic die in het kraampakket zit). Het kan met een navelring (cordring) bij ons te koop voor €1,50. En het kan met een navelveter. Het voordeel hiervan is dat de klem geen irritatie kan geven tegen het buikje van de baby.

Keuzes!

Ja er zijn dus allerlei keuzes als het gaat om de placenta en de navelstreng. Geef jullie gedachten hierover aan ons door. Beschrijf ze bjivoorbeeld in jullie geboorteplan of benoem het op het spreekuur.

Succes met (weer) een keuze die gemaakt mag worden!

Groet Sanne