Verloskundigen aandelaak staat voor deskundig, kleinschalig en zeer persoonlijk. Dit om jou de beste verloskundige zorg te kunnen bieden. Zorg op maat, gericht op de wensen van de cliënt. Wij bieden optimale steun en begeleiding gedurende de zwangerschap, de bevalling en in het kraambed.
Ja daar werken wij ook. Wij houden spreekuur in Hoevelaken, Amersfoort Vathorst, Nijkerk en Zwartebroek. We zijn veel in Nijkerkerveen en Nijkerk te vinden!
We werken met een vast team van 4 verloskundigen. In tijd van zwangerschapsverlof of vakantie kan er een waarneemster zijn. Uiteraard is er de mogelijkheid van te voren kennis te maken!
Uiteraard zijn wij BIG geregistreerd en staan wij ingeschreven in het kwaliteitsregister van onze beroepsgroep. Door het regelmatig volgen van bijscholingen en cursussen, houden wij de kwaliteit van onze zorg op een hoog niveau. De praktijk maakt deel uit van de verloskundigen coöperatie Vida. Dirrianne is hiervan voorzitter. Binnen Vida delen wij kennis en kunde met collega verloskundigen en zorgen wij voor goede verloskundige zorg in de hele regio.
Binnen het verloskundig samenwerkingsverband werken wij veel samen met gynaecologen en kraamzorgorganisaties. Sanne is hiervan bestuurslid.
Bij vragen kan er altijd gebeld worden naar 06-21273314.
Voor het wijzigen van een afspraak bel je op maandag-, woensdag-, donderdag- of vrijdagochtend naar Wilna Ossendrijver (praktijkassistent) op 033-4720981.
Gefeliciteerd! Bij een positieve zwangerschapstest mag je direct contact met ons opnemen. Eerst bellen met de huisarts is niet nodig. Wij plannen een afspraak in bij ongeveer 8 weken. Dan krijg je direct je eerste echo. Zie voor meer informatie “Jouw traject”.
Rond de 8 weken kan er een vitaliteitsecho gemaakt worden. Deze is bedoeld om meer te weten te komen over jouw gezondheid. De termijnecho wordt vervolgens rond de 11 weken gemaakt. Hierbij zien we hoeveel weken je al precies zwanger bent. Een eerdere echo bij bijzonderheden is natuurlijk altijd mogelijk. Bij 36 weken is er een liggingsecho. Indien nodig worden er extra echo’s gemaakt, bijvoorbeeld groei-echo’s.
Voor de 20-wekenecho verwijzen wij je meestal door naar een speciaal hiervoor gekwalificeerd echobureau, het Prenataal screeningscentrum. Hierdoor blijft de kwaliteit van deze gespecialiseerde echoscopie gewaarborgd.
Wij hebben 2 spreekuurlocaties: in Hoevelaken en in Vathorst. Op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag is er spreekuur. Ook is het mogelijk om in de avonduren een afspraak te plannen.
De meeste klachten die je hebt, horen bij de zwangerschap. Toch is het altijd goed klachten in de gaten te houden. Bel gerust met ons mobiele nummer bij klachten of vragen! Bij een aantal klachten moet je ons altijd direct bellen:
• Helderrood vaginaal bloedverlies
Na gemeenschap, ontlasting of zwaar tillen is een beetje bloedverlies vaak normaal, je baarmoedermond is tijdens de zwangerschap meer doorbloedt en hierdoor kan sneller een bloedvaatje springen. Is het een grotere hoeveelheid bloedverlies of twijfel je, dan kun je altijd bellen.
• Minder leven voelen na 28 weken
Vanaf 28 weken moet je je kindje elke dag goed voelen bewegen. Is dit minder dan dat je gewend bent, neem dan een aantal uren rust om bewust bezig te zijn met voelen. Voel je bij rust nog steeds geen bewegingen, bel ons dan. Informatie over het voelen van kindsbewegingen vind je hier.
• Klachten die horen bij een hoge bloeddruk
– Hoofdpijn die niet weg gaat met paracetamol
– Niet lekker voelen/ misselijkheid
– Braken
– Bandgevoel om je hoofd of onder de borsten
– Pijn onder de borsten of tussen de schouderbladen
– Plotseling veel vocht vasthouden
• Contracties van de baarmoeder (weeën)
Bel ons als je minder dan 37 weken zwanger bent en regelmatige, pijnlijke weeën hebt. Ongeveer elke 5 minuten.
• Vochtverlies
In de zwangerschap kun je meer last hebben van afscheiding, vaak is dit ook meer waterig dan buiten de zwangerschap. Overmatige afscheiding is niets om je zorgen over te maken. Mocht je meer last hebben van afscheiding en hierbij ook jeuk of een branderig gevoel hebben in of rondom je vagina dan kan het zijn dat je een schimmelinfectie hebt. Je kunt bij de huisarts medicijnen vragen die veilig te gebruiken zijn in de zwangerschap. Mocht je ruim vochtverlies hebben dat blijft lopen bij opstaan en zitten dan kan het zijn dat je vliezen zijn gebroken, je verliest dan vruchtwater. Denk je dat dit het geval is dan is het van belang om ons te bellen.
Eet gezond, gevarieerd en niet meer dan normaal. De voedselpiramide laat zien wat je per dag nodig hebt.
Blijf of kom in beweging. Elke dag een half uur bewegen, helpt je te ontspannen.
Wat je niet moet eten/drinken:
Op de website van het voedingscentrum vind je nog veel meer informatie over voeding.
Heb je moeite met gezond eten of heb je overgewicht en wil je hier graag extra begeleiding bij in de zwangerschap? Ga dan naar een diëtist voor meer informatie. Bijvoorbeeld Caroline van Mourik www.dievitale.nl of Diana van Dijken www.voedingsadviescentrummiddennederland.nl.
– Gebruik medicatie enkel in overleg.
– Gebruik geen drugs!
– Rook niet!
– Pas op met ontlasting van katten! Verschoon geen kattenbak en doe handschoenen aan bij het werken in de tuin. Dit in verband met toxoplasmose.
Wij bieden als praktijk gratis informatieavonden aan over de bevalling, kraamtijd en borstvoeding.
Cursus mogelijkheden;
Sportief zwanger:
Vanaf 4 weken:
• Bel ons bij een positieve zwangerschapstest. Wij brengen jouw huisarts op de hoogte na de termijn echo.
Vanaf 11 weken:
• Bloedprikken. Het formulier hiervoor krijg je van ons.
Voor 24 weken:
• Erkenning regelen. Als je niet getrouwd of geregistreerd partner bent, regel je de erkenning in de gemeente waar je woont.
Voor 36 weken:
• Kraampakket en spullen voor de baby zijn in huis. (zie uitzetlijst).
Bel altijd gerust bij klachten van rug/bekken. Wij kunnen je dan al wat eerste tips geven. Het is vaak ook verstandig contact op te nemen met een fysio of Cesar therapeut. Er zijn therapeuten die gespecialiseerd zijn in zwangeren. Advies is om bij deze specialist een afspraak te maken
Vathorst:
www.fyzie.nl
www.fysiotherapeutvathorst.nl
www.fysiohooglanderveen.nl
Hoevelaken/Nijkerk:
www.cesarnijkerk.nl > Bij ons in de praktijk!
www.uttien-vermeer.nl
www.denijeveste.nl/fysiotherapie
Bloedverlies in de zwangerschap is altijd schrikken. Het kan voor de 12 weken zwangerschap afkomstig zijn van de goed doorbloede baarmoedermond. Het kan ook te maken hebben met het krijgen van een miskraam. Het dus altijd goed om met bloedverlies ons te bellen. Wij zullen dan verdere informatie geven. Lees voor meer informatie onze informatie folder en deverloskundige.nl/miskraam.
De 22 weken prik zorgt ervoor dat de baby al vanaf de geboorte beschermt is tegen kinkhoest.
Bekijk voor meer informatie de website www.22wekenprik.nl
De bevalling begint meestal met weeën, maar het kan ook nog loos alarm zijn.
In de laatste maanden van je zwangerschap heb je het misschien al eens gevoeld: je baarmoeder trekt soms even samen. Hoe verder in de zwangerschap, hoe meer dat kan gebeuren. Het komt door hormonen en wordt ‘harde buik’ genoemd. Het kan een vervelend gevoel geven maar je hoeft hier niets van te voelen. De samentrekkingen zijn geen (voor)weeën en ze kondigen nog niet je bevalling aan.
De volgende tekenen duiden er meestal op dat de bevalling nog niet is begonnen:
De bevalling begint meestal met weeën. Soms doen die weeën meteen al pijn en volgen ze elkaar al snel op. Maar meestal zijn ze in het begin nog kort, onregelmatig en niet zo pijnlijk. Vaak kun je gewoon doorgaan met waar je mee bezig bent. Hooguit sta je af en toe stil omdat je iets voelt. Deze ‘voorweeën’ maken de baarmoedermond alvast soepeler. Om te kijken of je bevalling echt begonnen is, let de verloskundige op je weeën en voelt aan de baarmoedermond door een inwendig onderzoek. Zo krijgt ze een goede indruk over de fase van je bevalling. Heel vroeg in de bevalling is het voor de verloskundige ook wel eens moeilijk om te beoordelen of je echt begonnen bent. Geen nood: een paar uur later weet je het zeker! De bevalling kan zich ook aankondigen met het breken van de vliezen. Ook dan zijn sterke weeën nodig om de baarmoedermond open te maken. Ze beginnen meestal binnen 24 uur na het breken van de vliezen.
Vanaf 37 tot en met 42 weken is de normale periode om te bevallen. Beginnen de weeën of breken de vliezen voor 37 weken. Neem dan direct contact op.
Ongerustheid
Laagdrempeligheid vinden wij erg belangrijk. Daarom vinden wij het fijn wanneer je zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de bevalling belt bij vragen en problemen.
Weeën
Weeën beginnen vaak rustig. Nu en dan voel je dat je buik hard wordt en doet het wat pijn. Soms kunnen het voorweeën zijn, dan zakt het weer af. Indien het de weeën zijn die het begin van de bevalling aangeven dan neemt dit toe. Je gaat dit merken in de kracht, lengte en frequentie van de wee. Er zal steeds meer regelmaat in komen.
Bel als je een uur lang weeën hebt die 60 sec. aanhouden. Is het je eerste bevalling dan bel je wanneer deze om de 3 minuten (of sneller) terugkomen. Is het een tweede of volgende bevalling dan bel je wanneer de weeën om de 5 minuten (of sneller) terugkomen.
Als de weeën erg krachtig zijn of je merkt dat het snel gaat, bel dan altijd eerder!
Gebroken vliezen
Bel ons als de vliezen gebroken zijn. Noteer de tijd en kijk naar de kleur van het vruchtwater. Bij groen of bruin vruchtwaterverlies moet je direct bellen, ook ‘s avonds en ‘s nachts. Bij helder of roze vruchtwaterverlies bel je overdag direct. Gebeurt dit in de nacht dan kun je wachten met bellen tot de volgende ochtend (tenzij anders afgesproken).
Bloedverlies
Een beetje bloedverlies hoort bij een bevalling. Dit wordt ook wel tekenen genoemd en is vaak slijmerig. Veel bloedverlies hoort niet.
Lees alles over omgaan met pijn in deze folder.
Lees alles over de voorbereiding op de bevalling in deze folder.
Wij begeleiden zowel thuis als poliklinisch en zijn dan samen met de kraamzorg aanwezig. Een poliklinische bevalling is op eigen wens bevallen in het ziekenhuis.
Het kan zijn dat de bevalling medisch is of wordt. Ook bij een medische indicatie kunnen wij bij de bevalling aanwezig zijn. Wij streven naar continuïteit van zorg(verlener). Opeens weggaan tijdens een bevalling past hier niet bij. Wij zorgen voor een goede overdracht en luisteren naar jullie wensen. Dus ook bij een medische bevalling kunnen wij zorgen voor een bekend gezicht. Bel ons gerust!
Thuis- en poliklinisch mag iedereen aanwezig zijn die je er zelf bij wenst te hebben. Daarnaast is de kraamzorg aanwezig. Eventueel studenten, maar dit wordt uiteraard eerst besproken.
Ben je medisch dan is er een verpleegkundige, verloskundige of art assistent en eventueel een gynaecoloog bij aanwezig. In het ziekenhuis kunnen er ook coassistenten aansluiten.
Wij komen ook regelmatig langs. Uiteraard leveren wij ook hier “zorg op maat” en zal de frequentie en lengte van de bezoekjes afhankelijk zijn van jouw situatie.
Er is voldoende tijd voor het bespreken van vragen en problemen. Wij verrichten medische controles, geven (borst)voedingsbegeleiding, bespreken emoties en praten na over de bevalling. Wij overleggen altijd met de kraamverzorgster. Als zij iets niet vertrouwt, overlegt zij met ons. Bij vragen of problemen kan er altijd contact met ons worden opgenomen. Ook in de avond of nacht.
Wij werken samen met ieder kraambureau. Kraambureau’s waar wij veel mee samenwerken zijn aangesloten bij het kraamzorg samenwerkingsverband. Hiermee hebben we een samenwerking binnen het Verloskundig SamenwerkingsVerband.
Deelnemers van het KSV zijn:
Coöperatie Kraamzorggroep (hier zijn meerdere ZZP-ers verenigd)
Tijdens de zwangerschapscontroles of met Centering Pregnancy geven wij jou de nodige informatie over borst- of kunstvoeding. Bij 30 weken zwangerschap ontvang je hierover ook nog een mail.
Bekijk hier het borstvoeding informatieboekje.
Bekijk hier het kunstvoeding informatieboekje.
Het kraampakket heb je nodig voor- en de eerste week na de bevalling. Vaak krijg je deze van de zorgverzekeraar. Je kunt de spullen ook los of in 1 pakket kopen. Zie voor de baby deze uitzetlijst.
Het kraampakket heb je nodig voor- en de eerste week na de bevalling. Vaak krijg je deze van de zorgverzekeraar. Je kunt de spullen ook los of in 1 pakket kopen. Zie voor de baby deze uitzetlijst.
Nog voordat je ongesteld wordt heb je een eisprong. Aangezien je niet weet wanneer je weer ongesteld wordt na de bevalling weet je ook niet wanneer je weer vruchtbaar bent. Dit kan al na 4 weken. Houd hier rekening mee en gebruik eventueel anticonceptie. www.anticonceptie.nl. In de zwangerschap en kraamtijd geven wij jullie hier meer informatie over.
Het kan zijn dat de eerste weken na je bevalling niet gaan zoals je had verwacht. Mocht je bij jezelf gevoelens van somberheid opmerken, dan adviseren wij je dit tijdens het nacontrole gesprek bespreekbaar te maken. Indien deze gevoelens sterk aanwezig zijn, kan dit wijzen op een postnatale depressie of een verhoogde kans daarop.
Voor meer informatie over dit onderwerp kun je terecht bij het Fonds psychische gezondheid.
Meld je nu aan voor een afspraak
Voorafgaand aan de zwangerschap had ik een bepaald (vrij negatief) beeld van bevallen. Hysterisch, volledig aan je lot over gelaten, gillend in een ziekenhuisbed en veel vreemden om je heen. Tijdens mijn zwangerschap ben ik mij gaan verdiepen in de…
Voorafgaand aan de zwangerschap had ik een bepaald (vrij negatief) beeld van bevallen. Hysterisch, volledig aan je lot over gelaten, gillend in een ziekenhuisbed en veel vreemden om je heen. Tijdens mijn zwangerschap ben ik mij gaan verdiepen in de geboorte, waar ik zou willen bevallen, op wat voor manier, met wie er bij, de mogelijkheden van pijnstilling. Mijn negatieve beeld veranderde volledig. De Centering Pregnancy bijeenkomsten bij Aan de Laak hebben daar ook een belangrijke bijdrage aan geleverd. Met alle opgedane kennis en mijn persoonlijke voorkeuren heb ik een geboortewensplan gemaakt. Uitgebreid en vol respect heb ik die samen met de verloskundige besproken. Dit gaf mij het laatste zetje vertrouwen dat het goed ging komen. Vol vertrouwen en zin keek ik uit naar de geboorte. Nu terugkijkend op de geboorte is het gegaan zoals ik had gehoopt. Thuis in bad ben ik bevallen van onze dochter. Het was een veilige, warme en liefdevolle bubbel. De fijne communicatie en kennis, zowel voor, tijdens en na de bevalling. De toegankelijkheid en het gemak waarbij ik altijd een van de verloskundigen te spreken kreeg als ik belde. Ik voelde me echt gezien en gehoord. Mijn wensen werden serieus genomen, mijn partner werd betrokken en als er een keuze moest worden gemaakt, gebeurde dat in samenspraak. Ik kan niets anders zeggen dat ik enorm blij ben met de verloskundigenpraktijk Aan de Laak. Heel erg bedankt voor alles. Een onvergetelijke en prachtige zwangerschap en geboorte waar ik vol dankbaarheid op terugkijk.
‘ Na twee zwangerschappen onder begeleiding van Verloskundigen aan de Laak hebben wij de kleinschaligheid en persoonlijke begeleiding die zij op de website omschrijven zelf mogen ervaren. De Verloskundigen van Aan de Laak gaven mij het gevoel dat ik altijd…
‘ Na twee zwangerschappen onder begeleiding van Verloskundigen aan de Laak hebben wij de kleinschaligheid en persoonlijke begeleiding die zij op de website omschrijven zelf mogen ervaren.
De Verloskundigen van Aan de Laak gaven mij het gevoel dat ik altijd even kon bellen als er iets was, deelden dan hun kennis en konden mij dan vaak geruststellen. En wie ik ook aan de telefoon kreeg, ik had altijd het idee dat diegene wist met wie zij sprak en hoever ik in de zwangerschap was. Dat vond ik erg fijn.
Wij kijken terug op een ontzettend fijne tweede bevalling. Hierbij heeft de verloskundige voor ons een belangrijke rol gehad. Zij straalde zoveel rust uit en gaf ons vertrouwen waardoor, na een eerste bevalling in het ziekenhuis, ons tweede kindje ongepland toch thuis is geboren. Hoewel we dat even spannend vonden, durfden we het aan omdat we het gevoel hadden in goede handen te zijn. Wij zijn de verloskundige ontzettend dankbaar voor deze ervaring van de thuisbevalling.’