Herstel van de bekkenbodem na de bevalling

Hoe gaat het herstel van de bekkenbodem na de bevalling.
Tijdens de zwangerschap en de bevalling gebeurd er veel met de bekkenbodem. In dit artikel leggen 2 fysiotherapeuten uit hoe je het beste met het herstel om kan gaan.

Lees verder…

Vaccinaties

In de zwangerschap is er altijd de mogelijkheid de kinkhoestvaccinatie te nemen. In de wintermaanden komt de griepprik erbij. In de komende maanden is er meer kans op het krijgen van de griep. Om deze reden is er vanaf half…

Lees verder…

Tips bij beginnende bekkenklachten

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Dit hoort er bij, maar zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling kan dit leiden tot klachten. Veel vrouwen krijgen rug- en bekkenpijn, welke het uitvoeren van de dagelijkse handelingen behoorlijk…

Lees verder…

Ziekenhuistas

Zeulend met 1 grote koffer, 2 losse tassen en een autostoel… Zo zien wij partners soms ploeteren onderweg naar de verloskamer. Wij duwen de rolstoel en pakken een extra tas over maar dan nog is het soms een uitdaging!  Hier…

Lees verder…

Een ballon… Altijd een feestje?!

Bij het woord ballon denk je toch vaak aan een feestje? Veel kinderen worden er in ieder geval blij van. Waar ook ter wereld zoals je op de foto’s kan zien! Maar in de verloskunde heeft een ballon een hele…

Lees verder…

De griep(prik)

De ‘R’ zit weer in de maand en dat betekent dat onze weerstand wat minder wordt en de kans wat groter wordt om ziek te worden van de griep. Jaarlijks krijgt ongeveer 1 op de 15 mensen de griep. Hier…

Lees verder…

Het gouden uur

Daar lig je dan, met de baby op jouw buik… Jullie kleine bundeltje geluk is er eindelijk! De bevalling zit erop. “En nu…?” is een vraag die wij vaak horen. Tijd om jullie daarin mee te nemen. Nadat de baby…

Lees verder…

Meerling zwangerschap

Wat zie ik daar nou? 2 hartjes?! “Och ja we zeiden nog tegen elkaar: straks zijn het er twee.” “Oh als het er maar geen twee zijn!” “Ik hoop dat het er 2 zijn!” Een aantal veel gehoorde uitspraken. Maar…

Lees verder…

Houdingen

In welke houding wil jij bevallen? Probeer alles uit! Staand, rugligging, zijligging, op de baarkruk, op de bal, hurkend, op handen en knieën, leunend, dansend, hangend en zittend…. Houdingen en houdingsveranderingen zijn super belangrijk tijdens de bevalling. Door te wisselen…

Lees verder…

Week 25 t/m 30 van de zwangerschap

De overgang van het tweede naar het derde trimester! Baby De baby groeit van de grote van een bleekselderij naar de grote van een Komkommer (34,5 naar 40 cm). De huid van de baby was helemaal doorzichtig maar dit gaat…

Lees verder…

Kraamtijd

Heel veel ouders zijn verbaast dat ze ons nog zien na de bevalling. Maar ook de kraamtijd is een belangrijk onderdeel van ons werk als verloskundige! Wij vinden het natuurlijk heerlijk om even de baby’s te bewonderen en jullie als…

Lees verder…

Nacontrole

En dan is het opeens alweer 6 weken geleden dat je bevallen bent. Wat is er een hoop gebeurd! Je bent bevallen, (gedeeltelijk) hersteld van de bevalling, de kraamtijd doorgekomen en heel veel slapeloze nachten rijker. Misschien ben je al…

Lees verder…

Strippen

Wat is het en waarom zou je het overwegen? Het strippen van je baarmoedermond is een manier om je bevalling op gang te brengen. Maar wat is strippen precies? Vanaf wanneer kan het? En misschien nog wel belangrijker: is het…

Lees verder…

Week 20 t/m 25 van de zwangerschap

Over de helft! Ongeveer de laatste 20 weken van de zwangerschap gaan in! Misschien nog wat langer… Misschien wat korter. Jij Je gaat nu merken dat de buik gaat groeien! De baarmoeder gaat boven de navel uit komen. De buikspieren…

Lees verder…

Griepprik (2021)

Pasgeborenen kunnen door de griepprik van de moeder tijdens de zwangerschap beschermd worden tegen ernstige complicaties bij griep. Daarnaast verkleint de griepprik het risico voor de zwangere zelf om ernstig ziek te worden door griep of daardoor te worden opgenomen…

Lees verder…

Blog: Serotiniteit

Naderende of dreigende serotiniteit Tjonge, het is een hele mond vol! Wat betekend dat? Als een kind na een zwangerschapsduur van meer dan 42 weken wordt geboren, wordt het ‘serotien’ genoemd. We spreken van naderende of dreigende serotiniteit vanaf week…

Lees verder…

13 weken echo

De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij de baby. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of de baby lichamelijke afwijkingen heeft. De video vertelt hier meer over….

Lees verder…

Week 16 t/m 20 van de zwangerschap

Zo groot als een avocado, zo zwaar als een reep chocola naar zo groot als een peen en zo zwaar als een paar slippers! Als je 16 weken zwanger bent, krijgt je baby een witte, vettige substantie op zijn rimpelige…

Lees verder…

Een spiraaltje

Bij het laatste bezoekje in het kraambed, hebben wij een gesprekje over het terugkeren van de menstruele cyclus. De vraag die we dan aan de cliënt stellen is; heb je al nagedacht over anticonceptie? Een heel veel gehoorde uitspraak is…

Lees verder…

Teleurstelling over het geslacht

Jongen of meisje? Steeds meer mensen willen weten wat het geslacht van de baby gaat zijn. En dan ook graag zo snel mogelijk! Een pretecho bij 15 wkn of misschien kunnen wij het al zien bij de termijnecho? Maar wat…

Lees verder…

Week 13 t/m 15

Het eerste trimester is omschreven. Nu de highlights van week 13 t/m 15 van de zwangerschap! De baby gaat van de grote van een perzik naar de grote van een appel. Van het gewicht van een plakje kaas naar het…

Lees verder…

Het eerste trimester

Je baby in het eerste trimester Voor een zwangerschap is het nodig dat een mannelijke spermacel de vrouwelijke eicel bevrucht. De bevruchte eicel zal zich snel vermenigvuldigen tot een bal van cellen. Na de innesteling in de baarmoederwand zullen deze cellen uitgroeien tot het…

Lees verder…

Covid-19 vaccinatie

Al meerdere vragen kregen wij over het Corona vaccin. Zo begrijpelijk! Wat is verstandig om te doen met een baby in de buik? Of met een kinderwens? Wat als je borstvoeding geeft? Zwangerschap Het ontwikkelen van een ernstige Covid-19 infectie…

Lees verder…

Hoe ga je om met broertjes en zusjes rondom de geboorte van de baby?

Super tof! Je bent weer zwanger! Een zwangerschap als er al 1 (of meer) rondloopt is totaal anders. De rust die je bij de eerste kon pakken is een stuk schaarser! Hoe betrek je de anderen kinderen bij de zwangerschap?…

Lees verder…

APGAR score, wat is dit?

Er is net een prachtige baby geboren! Ze komt huilend op de wereld. Moeder is op handen knieën bevallen waardoor de baby tussen de benen wordt neergelegd op bed en de ouders haar direct kunnen bewonderen. Ze drogen haar af…

Lees verder…

Navelstreng

De navelstreng en placenta vind ik zelf enorm fascinerend! Ik heb wel eens de opmerking gekregen dat ik veel te glunderend op een foto stond met de placenta. De pas bevallen moeder en de vader even moesten wennen aan het…

Lees verder…

Help zwanger! Wat moet ik doen?

Je bent een paar dagen over tijd….. Je plast over een staafje en…. 1 streepje? Of toch 2? Zwanger of niet zwanger? 2! Zwanger! Euforie! Of toch niet? Help en nu? Je bent gewoon zwanger! Iets waar je als vrouw…

Lees verder…