Week 25 t/m 30 van de zwangerschap
De overgang van het tweede naar het derde trimester!
Baby
De baby groeit van de grote van een bleekselderij naar de grote van een Komkommer (34,5 naar 40 cm).
De huid van de baby was helemaal doorzichtig maar dit gaat langzaam minder worden. De huid krijgt een roze-rode tint. Dit komt door de bloedvaatjes onder de huid.
De baby krijgt ook steeds meer vet op het lichaam. Hij groeit in lengte maar ook heel erg in gewicht! Naast dat de baby dikker wordt, gaat hij ook sterker worden! In deze tijd ga je de baby vaak ook door de buik hen zien bewegen!
Het gezicht van de baby wordt steeds menselijker. Wenkbrauwen, oogleden en lippen worden steeds duidelijker. Ook in het hoofd staat de ontwikkeling niet stil. De hersencellen specialiseren zich steeds verder. Hierdoor worden de zintuigen steeds verder ontwikkelt (zien, horen, ruiken, proeven en voelen).
De longen maken in deze periode een grote ontwikkeling door. Er worden meer takken van de luchtwegen ontwikkeld. De longen gaan een stofje aanmaken wat nodig is om de longen open te laten staan (surfactant). Door de hik worden de longen verder getraind voor het ademhalen buiten de baarmoeder.
Als een baby geboren gaat worden bij 25 weken gaat er gevochten worden voor het leventje van de baby. De baby is dan levensvatbaar zegt men wel. Weet wel dat dit in de periode van 25 t/m30 weken nog heel spannend is! Elke dag telt in deze periode. De hersencellen, longen en alle anderen organen moeten zich echt nog verder ontwikkelen! Het is dus echt te hopen dat de baby nog lekker warm bij jou blijft zitten!
Jij
De baby is (gelukkig) echt groter aan het worden. En jouw buik hiermee ook! Hierdoor kan je meer last van klachten krijgen. Hier een aantal kwaaltjes met de bijbehorende tips:
- Kramp in de kuiten; vooral in de nacht pittig! Zo snel mogelijk oprekken! Masseren van de benen voor het slapengaan kan helpen en probeer gedurende de dag genoeg te drinken (water)! Als dit allemaal niet werkt kan magnesium helpen om in voeding of een voedingssupplement extra toe te dienen
- Bekkenklachten kunnen ook echt al eerder in de zwangerschap gaan ontstaan maar in deze weken van de zwangerschap heeft toch echt een groot percentage van de zwangeren er last van! Dit komt doordat het bekken meer verweekt. Dit is nuttig want het bekken moet iets uit elkaar gaan als de baby er doorheen moet. Het jammere is dat dit ook klachten kan veroorzaken. Tip bij klachten? Let goed op jouw houding, pak rust en neem laagdrempelig contact op met een therapeut! https://aandelaak.nl/de-praktijk/samenwerkende-disciplines/
- Slecht slapen… Door bovenstaande klachten en vaak plassen en dan niet meer in slaap kunnen komen en dan aan het dromen gaan en en en …. Er zijn veel redenen te bedenken! Probeer rust te pakken voor het slapen gaan (geen TV/Telefoon), lees een boek, boek een massage (of laat jouw partner het doen 😉), eet en drink niet te veel voor het slapen! Helpt dit allemaal niet? Laat het ons ook weten!
De laatste 10 weken gaan in. Tijd om verder te gaan denken over de bevalling. Nog geen cursus gedaan? Boek het nu! Of kijk onze filmpjes die online staan www.aandelaak.nl/bevalling