Een ballon… Altijd een feestje?!
Bij het woord ballon denk je toch vaak aan een feestje? Veel kinderen worden er in ieder geval blij van. Waar ook ter wereld zoals je op de foto’s kan zien!
Maar in de verloskunde heeft een ballon een hele andere betekenis! Een ballonnetje plaatsen is soms nodig bij een inleiding.
Waarom een inleiding?
Een inleiding wordt vaak geadviseerd als we denken dat de baby beter geboren kan worden.
Dit kan bijvoorbeeld zijn bij:
- Overtijd lopen (serotiniteit
- Langdurig gebroken vliezen zonder weeën
- Groeivertraging van de baby
- Hoge bloeddruk
Er zijn nog meer redenen om dit advies te geven. Per persoon wordt de situatie bekeken. Ieder persoon en iedere zwangerschap is anders! Het is altijd goed om ons of de gynaecoloog te vragen naar de overwegingen voor het advies.
Wanneer is een ballonnetje nodig?
Als de bevalling ingeleid gaat worden dan gaat de verloskundige, arts assistent of gynaecoloog van het ziekenhuis voelen of de baarmoedermond al een beetje open of verweekt is. Dit noemen we “rijpheid”. Is de baarmoeder onvoldoende rijp dan kan er gekozen worden voor het plaatsen van een ballonkatheter.
Wat is een ballonnetje?
De ballonkatheter die gebruikt wordt voor het primen, is gelijk aan de katheter die gebruikt wordt voor het legen van de blaas. Het is een flexibel latex slangetje met een doorsnede van een paar millimeter. Dit slangetje wordt via de vagina in de baarmoedermond geschoven. Aan het uiteinde van de katheter zit een ballonnetje dat met steriel water wordt gevuld tot het een doorsnede heeft van zo’n 2 à 3 centimeter. De aanwezigheid van de ballon in de baarmoedermond prikkelt de baarmoeder om zelf prostaglandinen aan te maken, die ervoor zorgen dat uw baarmoedermond rijpt. Dit gaat vaak gepaard met harde buiken.
Wat gebeurd er daarna?
Nadat de ballon is ingebracht wordt er 24 uur gewacht. Soms in het ziekenhuis en soms mag je naar huis met het ballonnetje erin. Het kan zijn dat de weeën spontaan beginnen na het inbrengen van het ballonnetje!
Als de ballon eruit valt kan de rijpheid weer beoordeeld worden. Als er rond de 2 a 3 cm ontsluiting is kunnen ze de bevalling vaak verder gaan inleiden (als er geen spontane weeën zijn gekomen). Dit gebeurd door het breken van de vliezen en (als dit geen weeën geeft) het aanbrengen van een infuus met oxytocine.
Feest?
Dus ja of een ballonnetje een feestje is weet ik niet. Het is niet altijd fijn als het nodig is natuurlijk! Maar het zorgt er wel voor dat de baby geboren gaat worden en dat er snel geknuffeld kan worden! En ja dat is zeker een feest!