Vaccinaties
In de zwangerschap is er altijd de mogelijkheid de kinkhoestvaccinatie te nemen. In de wintermaanden komt de griepprik erbij.
In de komende maanden is er meer kans op het krijgen van de griep. Om deze reden is er vanaf half oktober tot 1 maart de mogelijkheid een extra prik te nemen tegen de griep als je 22 weken of langer zwanger bent.
Waarom?
Griepprik: Pasgeboren baby’s hebben een hoger risico op ernstige gevolgen van griep, zoals een ziekenhuisopname. Als de moeder tijdens de zwangerschap de griepprik krijgt heeft de baby direct vanaf de geboorte minder kans om griep te krijgen. Voor de zwangere vrouw zelf is de griepprik ook zinvol. Zwangere vrouwen met griep worden namelijk vaker opgenomen in het ziekenhuis dan vrouwen met griep van dezelfde leeftijd die niet zwanger zijn.
Kinkhoest: De 22 wekenprik beschermt jou en je baby tegen kinkhoest. Dit is voor baby’s een zeer ernstige ziekte.
Hoe werkt zo’n prik?
Griepprik: Na griepvaccinatie maakt het lichaam van de zwangere vrouw antistoffen tegen het griepvirus. Via de placenta gaan die antistoffen naar je baby. Die beschermen de baby tegen griep in de eerste maanden na de geboorte. Ook is de zwangere vrouw zelf beschermd. Als de baby of de zwangere vrouw toch griep krijgen, verloopt de infectie meestal mild. Het vaccin zelf komt niet bij de baby.
Kinkhoest: Via vaccinatie van de zwangere komen de stoffen bij de baby. De baby wordt hierdoor vanaf dag 1 beschermt tegen kinkhoest.
Waar kan ik hem laten zetten?
Zowel de griepprik als de kinkhoestvaccinatie kan gezet worden bij het consultatiebureau. Plan zelf jouw afspraak!
In deze folder lees je meer over de vaccinaties.