COVID-19 vaccinatie

Al meerdere vragen kregen wij over het Corona vaccin. Zo begrijpelijk! Wat is verstandig om te doen met een baby in de buik? Of met een kinderwens? Wat als je borstvoeding geeft? Wij konden er nog geen goed antwoord op geven, maar inmiddels hebben wij meer informatie ontvangen.

Zwangerschap

Omdat er nog onvoldoende bekend is over de veiligheid van vaccinatie met COVID-19-vaccin wordt vaccinatie afgeraden tijdens de zwangerschap. Het algemene advies is om nĂ¡ de zwangerschap te vaccineren.

Uit kleine onderzoeken zijn er gelukkig geen aanwijzingen gekomen van nadelige gevolgen van vaccinatie, deze worden ook niet verwacht bij dit vaccin.

Als je vanwege gezondheidsredenen extra risico loopt als je corona krijgt moet er door de huisarts worden beoordeeld wat verstandig is om te doen. Het advies kan dan zeker zijn het vaccin wel te nemen.

Als onbedoeld de eerste vaccinatie tijdens de zwangerschap is toegediend, dient de tweede vaccinatie na de zwangerschap te worden toegediend.

Kinderwens

Bij een zwangerschapswens kan gewoon gevaccineerd worden. In geval van IVF is het advies om de timing met de behandelaar af te stemmen.

Borstvoeding

In de bijsluiter staat vermeld dat er onvoldoende bekend is over de veiligheid van vaccinatie met COVID-19-vaccin bij het geven van borstvoeding. Het is waarschijnlijk dat het COVID-19-vaccin net zoals andere niet levende vaccins, niet in de moedermelk terecht komt en vaccinatie geen enkel bezwaar vormt.

Het bovenstaande advies kan uiteraard worden aangepast. Blijf onze website en/of sociale media dus goed in de gaten houden.