De plaats van de bevalling
Vind je het fijn de tekst ook nog een keer door te lezen?
Dat kan hieronder!
In de zwangerschap wordt regelmatig de vraag gesteld waar je wilt gaan bevallen. Er zijn heel veel meningen over, welke keuze maak jij en waarom?
Er zijn twee plekken waar je kunt bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Maar bevallen in het ziekenhuis heeft nog weer verschillende vormen.
Allereerst kan het zijn dat je het advies krijgt in het ziekenhuis te bevallen, omdat er een reden is dat de bevalling in het ziekenhuis, dat is de 2e lijn, gewenst is. Je bevalt dan medisch. In veel gevallen is de zorg in de zwangerschap al in de 2e lijn, bijvoorbeeld bij een zwangerschap van een meerling. Maar het kan ook zijn dat de zorg in de zwangerschap door de 2e lijn wordt overgenomen, bijvoorbeeld als je kindje in stuitligging ligt na 37 weken of een vorige bevalling een keizersnede was.
Het kan ook zijn dat je bevalling onder gedeelde verantwoordelijkheid plaatsvindt, de zogenoemde B-D indicaties. De verantwoordelijkheid van zorg tijdens je bevalling ligt bij ons, maar het advies is wel om in het ziekenhuis te bevallen. De reden ontstaat doordat er voorafgaand aan de bevalling al een verhoogde kans is dat je alsnog in het ziekenhuis terecht zou (kunnen) komen. Bijvoorbeeld als je een vorige bevalling veel bloed hebt verloren of als het nodig is dat de baby na de bevalling door de kinderarts wordt nagekeken. Om de verhoogde kans op verplaatsing van thuis naar ziekenhuis in die gevallen te voorkomen, is het advies om in het ziekenhuis te bevallen. Je mag dan wel met onze begeleiding bevallen, maar mocht het risico optreden dan is er geen verplaatsing meer nodig. En ook is de 2e lijn voor een deel op de hoogte van de situatie, waardoor er minder tijd nodig is voor een overdracht.
Is er voor jou geen verhoogd risico voorafgaand aan de bevalling, dan heb jij de keuze om thuis of in het ziekenhuis te bevallen.
Wat zijn de verschillen hierin en waarom zou je voor het één dan wel voor het ander kiezen?
Thuis is je eigen vertrouwde omgeving waar je vaak meer ontspannen bent. Dit kan helpen bij een goed verloop van de bevalling. Je kunt je bewegen in de verschillende ruimtes in je huis. Je hoeft niet de auto in om naar het ziekenhuis te gaan en ook na de bevalling hoef je je niet meer te verplaatsen. Je hebt een kleinere kans op infecties en op medisch ingrijpen, zoals weeënopwekkers of een ruggenprik.
Een geboortecentrum is een plek onder het dak van het ziekenhuis waar je kunt bevallen. In het Amersfoort zit dit op dezelfde verdieping als de verloskamers. De kamers zijn sfeervol ingericht. Er is de mogelijkheid om in bad te bevallen en er is lachgas op 1 van de 2 kamers aanwezig. Er wordt gewerkt met een team van vaste kraamverzorgsters die assisteren in de zorg bij de bevalling. Met hen leggen wij contact om te horen of er plek is, als wij met jou vanuit huis naar het geboortecentrum gaan.
Beval je in een geboortecentrum, dan is er géén contact met het personeel in het ziekenhuis. Zij weten dus ook niet wie er in het geboortehuis zijn. Krijg je een medische indicatie dan leggen wij contact met het medisch personeel. Zij kijken dan of er plek is op de verloskamers. Het kan dan zijn dat er geen plek is en dat je naar een ander ziekenhuis moet verplaatsen. Bij spoedsituaties is er altijd plek.
Welke keuze maak jij?
Het éen is niet veiliger dan het ander. Je moet daar bevallen waar je jezelf het prettigst voelt.
Als verloskundigen zijn wij bekwaam om een thuisbevalling of een bevalling in geboortecentrum te begeleiden. Wij houden het verloop van de bevalling in de gaten. Indien er risico’s ontstaan zullen wij dit met jullie bespreken, de tweede lijn bellen voor overname van zorg.
Wannéér maak je de keuze?
Het moment dat de keuze gemaakt ‘moet’ worden is tijdens de bevalling. Bij een eerste kindje gaan we bij ongeveer 6-7 cm ontsluiting richting ziekenhuis en bij een tweede kindje vaak vanaf het moment dat je in de actieve fase bent, dus iedere 5 minuten een wee die een minuut aanhoudt. Op dat moment is dan ook het moment om het écht te beslissen. Vaak heb je al eerder in de zwangerschap een voorkeur gekregen voor waar je wilt bevallen. Het is in ieder geval belangrijk om in de zwangerschap over de verschillende opties na te denken en het hier samen met je partner over te hebben. Als je in de zwangerschap je (voorlopige) keuze gemaakt hebt, is het fijn als je dit ook aan ons laat weten.
Soms kan het zijn dat je uiteindelijk niet meer kunt kiezen. Dan wel doordat er om medische redenen het advies wordt gegeven om in het ziekenhuis te bevallen, dan wel doordat het zó snel gaat dat we niet meer de mogelijkheid hebben om ons veilig naar het ziekenhuis te verplaatsen. In die laatste situatie is de bevalling al zo ver gevorderd dat het veiliger is om thuis te blijven. Bereid je daarom niet alleen voor op de locatie waar je het liefste wilt bevallen, maar houd er ook rekening mee dat het soms anders kan lopen.