Afspraak? Bel: Praktijk (033) 472 09 81 Vragen? Bel: 06 - 212 733 14verloskundigen@aandelaak.nl

Locaties

Hoevelaken
Hogebrinkerweg 15a
3871 KM Hoevelaken

Vathorst
Angelinapolder 11
3825 LX Amersfoort

Nijkerk (Kindercentrum Holk, locatie Doornsteeg)
Polderhof 2
3861 XN Nijkerk

Zwartebroek (Gezondheidscentrum Dwarsakker)
Buntveenweg 35
3785 RA Zwartebroek

Contact

Bel bij vragen en bevallingen gerust: 06 - 212 733 14

Bel voor een afspraak of het wijzigen van een afspraak:
(033) 472 09 81

De plaats van de bevalling

Vind je het fijn de tekst ook nog een keer door te lezen?

Dat kan hieronder!

In de zwangerschap wordt regelmatig de vraag gesteld waar je wilt gaan bevallen. Er zijn heel veel meningen over, welke keuze maak jij en waarom?

Er zijn twee plekken waar je kunt bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Maar bevallen in het ziekenhuis heeft nog weer verschillende vormen.

Allereerst kan het zijn dat je het advies krijgt in het ziekenhuis te bevallen, omdat er een reden is dat de bevalling in het ziekenhuis, dat is de 2e lijn, gewenst is. Je bevalt dan medisch. In veel gevallen is de zorg in de zwangerschap al in de 2e lijn, bijvoorbeeld bij een zwangerschap van een meerling. Maar het kan ook zijn dat de zorg in de zwangerschap door de 2e lijn wordt overgenomen, bijvoorbeeld als je kindje in stuitligging ligt na 37 weken of een vorige bevalling een keizersnede was.

Het kan ook zijn dat je bevalling onder gedeelde verantwoordelijkheid plaatsvindt, de zogenoemde B-D indicaties. De verantwoordelijkheid van zorg tijdens je bevalling ligt bij ons, maar het advies is wel om in het ziekenhuis te bevallen. De reden ontstaat doordat er voorafgaand aan de bevalling al een verhoogde kans is dat je alsnog in het ziekenhuis terecht zou (kunnen) komen. Bijvoorbeeld als je een vorige bevalling veel bloed hebt verloren of als het nodig is dat de baby na de bevalling door de kinderarts wordt nagekeken. Om de verhoogde kans op verplaatsing van thuis naar ziekenhuis in die gevallen te voorkomen, is het advies om in het ziekenhuis te bevallen. Je mag dan wel met onze begeleiding bevallen, maar mocht het risico optreden dan is er geen verplaatsing meer nodig. En ook is de 2e lijn voor een deel op de hoogte van de situatie, waardoor er minder tijd nodig is voor een overdracht.

Is er voor jou geen verhoogd risico voorafgaand aan de bevalling, dan heb jij de keuze om thuis of in het ziekenhuis te bevallen.

Wat zijn de verschillen hierin en waarom zou je voor het één dan wel voor het ander kiezen?

Thuis is je eigen vertrouwde omgeving waar je vaak meer ontspannen bent. Dit kan helpen bij een goed verloop van de bevalling. Je kunt je bewegen in de verschillende ruimtes in je huis. Je hoeft niet de auto in om naar het ziekenhuis te gaan en ook na de bevalling hoef je je niet meer te verplaatsen. Je hebt een kleinere kans op infecties en op medisch ingrijpen, zoals weeënopwekkers of een ruggenprik.

Een geboortecentrum is een plek onder het dak van het ziekenhuis waar je kunt bevallen. In het Amersfoort zit dit op dezelfde verdieping als de verloskamers. De kamers zijn sfeervol ingericht. Er is de mogelijkheid om in bad te bevallen en er is lachgas op 1 van de 2 kamers aanwezig. Er wordt gewerkt met een team van vaste kraamverzorgsters die assisteren in de zorg bij de bevalling. Met hen leggen wij contact om te horen of er plek is, als wij met jou vanuit huis naar het geboortecentrum gaan.

Beval je in een geboortecentrum, dan is er géén contact met het personeel in het ziekenhuis. Zij weten dus ook niet wie er in het geboortehuis zijn. Krijg je een medische indicatie dan leggen wij contact met het medisch personeel. Zij kijken dan of er plek is op de verloskamers. Het kan dan zijn dat er geen plek is en dat je naar een ander ziekenhuis moet verplaatsen. Bij spoedsituaties is er altijd plek.

Welke keuze maak jij?

Het éen is niet veiliger dan het ander. Je moet daar bevallen waar je jezelf het prettigst voelt.

Als verloskundigen zijn wij bekwaam om een thuisbevalling of een bevalling in geboortecentrum te begeleiden. Wij houden het verloop van de bevalling in de gaten. Indien er risico’s ontstaan zullen wij dit met jullie bespreken, de tweede lijn bellen voor overname van zorg.

Wannéér maak je de keuze?

Het moment dat de keuze gemaakt ‘moet’ worden is tijdens de bevalling. Bij een eerste kindje gaan we bij ongeveer 6-7 cm ontsluiting richting ziekenhuis en bij een tweede kindje vaak vanaf het moment dat je in de actieve fase bent, dus iedere 5 minuten een wee die een minuut aanhoudt. Op dat moment is dan ook het moment om het écht te beslissen. Vaak heb je al eerder in de zwangerschap een voorkeur gekregen voor waar je wilt bevallen. Het is in ieder geval belangrijk om in de zwangerschap over de verschillende opties na te denken en het hier samen met je partner over te hebben. Als je in de zwangerschap je (voorlopige) keuze gemaakt hebt, is het fijn als je dit ook aan ons laat weten.

Soms kan het zijn dat je uiteindelijk niet meer kunt kiezen. Dan wel doordat er om medische redenen het advies wordt gegeven om in het ziekenhuis te bevallen, dan wel doordat het zó snel gaat dat we niet meer de mogelijkheid hebben om ons veilig naar het ziekenhuis te verplaatsen. In die laatste situatie is de bevalling al zo ver gevorderd dat het veiliger is om thuis te blijven. Bereid je daarom niet alleen voor op de locatie waar je het liefste wilt bevallen, maar houd er ook rekening mee dat het soms anders kan lopen.

De plaats van de bevalling

Waar wil je bevallen? In deze tekst leggen we je de mogelijke plekken van de bevalling uit. Waar je kan bevallen en wat de voor en nadelen zijn. Informatie over een thuisbevalling. Informatie over een bevalling het geboortecentrum en informatie over medisch bevallen.

06 - 212 733 14
(033) 472 09 81
verloskundigen@aandelaak.nl

Jouw persoonlijke verloskundige aandelaak

  • Werkgebied: Amersfoort Vathorst (Hart van Vathorst), Hoevelaken, Nijkerk, Nijkerkerveen, Zwartebroek, Terschuur
  • Avondspreekuur
  • Cursus en informatie: borstvoedingcursus en informatieavonden, Centering Pregnancy (in de avond!)
  • 3 spreekuurlocaties: Hoevelaken, Vathorst & Nijkerk
  • Eigen echoapparaat op drie de locaties

Meld je nu aan voor een afspraak

Wat onze cliënten zeggen

Eveline

‘ Na twee zwangerschappen onder begeleiding van Verloskundigen aan de Laak hebben wij de kleinschaligheid en persoonlijke begeleiding die zij op de website omschrijven zelf mogen ervaren. De Verloskundigen van Aan de Laak gaven mij het gevoel dat ik altijd…

‘ Na twee zwangerschappen onder begeleiding van Verloskundigen aan de Laak hebben wij de kleinschaligheid en persoonlijke begeleiding die zij op de website omschrijven zelf mogen ervaren.
De Verloskundigen van Aan de Laak gaven mij het gevoel dat ik altijd even kon bellen als er iets was, deelden dan hun kennis en konden mij dan vaak geruststellen. En wie ik ook aan de telefoon kreeg, ik had altijd het idee dat diegene wist met wie zij sprak en hoever ik in de zwangerschap was. Dat vond ik erg fijn.
Wij kijken terug op een ontzettend fijne tweede bevalling. Hierbij heeft de verloskundige voor ons een belangrijke rol gehad. Zij straalde zoveel rust uit en gaf ons vertrouwen waardoor, na een eerste bevalling in het ziekenhuis, ons tweede kindje ongepland toch thuis is geboren. Hoewel we dat even spannend vonden, durfden we het aan omdat we het gevoel hadden in goede handen te zijn. Wij zijn de verloskundige ontzettend dankbaar voor deze ervaring van de thuisbevalling.’

+ Lees meer - Lees minder
Lisa

Voorafgaand aan de zwangerschap had ik een bepaald (vrij negatief) beeld van bevallen. Hysterisch, volledig aan je lot over gelaten, gillend in een ziekenhuisbed en veel vreemden om je heen. Tijdens mijn zwangerschap ben ik mij gaan verdiepen in de…

Voorafgaand aan de zwangerschap had ik een bepaald (vrij negatief) beeld van bevallen. Hysterisch, volledig aan je lot over gelaten, gillend in een ziekenhuisbed en veel vreemden om je heen. Tijdens mijn zwangerschap ben ik mij gaan verdiepen in de geboorte, waar ik zou willen bevallen, op wat voor manier, met wie er bij, de mogelijkheden van pijnstilling. Mijn negatieve beeld veranderde volledig. De Centering Pregnancy bijeenkomsten bij Aan de Laak hebben daar ook een belangrijke bijdrage aan geleverd. Met alle opgedane kennis en mijn persoonlijke voorkeuren heb ik een geboortewensplan gemaakt. Uitgebreid en vol respect heb ik die samen met de verloskundige besproken. Dit gaf mij het laatste zetje vertrouwen dat het goed ging komen. Vol vertrouwen en zin keek ik uit naar de geboorte. Nu terugkijkend op de geboorte is het gegaan zoals ik had gehoopt. Thuis in bad ben ik bevallen van onze dochter. Het was een veilige, warme en liefdevolle bubbel. De fijne communicatie en kennis, zowel voor, tijdens en na de bevalling. De toegankelijkheid en het gemak waarbij ik altijd een van de verloskundigen te spreken kreeg als ik belde. Ik voelde me echt gezien en gehoord. Mijn wensen werden serieus genomen, mijn partner werd betrokken en als er een keuze moest worden gemaakt, gebeurde dat in samenspraak. Ik kan niets anders zeggen dat ik enorm blij ben met de verloskundigenpraktijk Aan de Laak. Heel erg bedankt voor alles. Een onvergetelijke en prachtige zwangerschap en geboorte waar ik vol dankbaarheid op terugkijk. 

+ Lees meer - Lees minder