Afspraak? Bel: Praktijk (033) 472 09 81 Vragen? Bel: 06 - 212 733 14verloskundigen@aandelaak.nl

Locaties

Hoevelaken
Hogebrinkerweg 15a
3871 KM Hoevelaken

Vathorst
Angelinapolder 11
3825 LX Amersfoort

Nijkerk (Kindercentrum Holk, locatie Doornsteeg)
Polderhof 2
3861 XN Nijkerk

Zwartebroek (Gezondheidscentrum Dwarsakker)
Buntveenweg 35
3785 RA Zwartebroek

Contact

Bel bij vragen en bevallingen gerust: 06 - 212 733 14

Bel voor een afspraak of het wijzigen van een afspraak:
(033) 472 09 81

Geboorte per keizersnede of vacuümpomp

Vind je het fijn de tekst ook nog een keer door te lezen?

Dat kan hieronder!

In het voorgaande filmpje hebben we je uitgelegd wat je ongeveer kan verwachten als het anders gaat dan gedacht of gehoopt en er een reden is om je te verwijzen en de zorg (tijdelijk) over te dragen. Je mag er op vertrouwen dat zowel wij als de artsen en verloskundigen in het ziekenhuis ons best doen om je in de situatie zelf uit te leggen wat er (mogelijk) aan de hand is en wat je ongeveer kunt verwachten. Toch zijn er twee situaties die we nu vast kort uit willen leggen: een geboorte met behulp van een keizersnede en een geboorte met behulp van een vacuümpomp.

In Nederland wordt bij 17 van de 100 bevallingen het kindje geboren via een keizersnede: bij de helft was dit gepland en bij de helft is dit tijdens de bevalling besloten. Als er tijdens je zwangerschap besloten wordt dat je kindje met behulp van een keizersnede geboren moet worden, noemen we dit een geplande keizersnede. Het kan ook zo zijn dat je aan het bevallen bent en dat er tijdens te bevalling wordt besloten dat je kindje toch via een keizersnede geboren moet worden, omdat dit voor jou gezondheid of de gezondheid van de baby beter is. We noemen dit een spoedkeizersnede. De volgende situaties kunnen een reden zijn voor een keizersnede: je ontsluiting vordert niet (ook niet nadat je eventueel medicijnen voor sterkere weeën hebt gekregen); het persen vordert niet (en de baby is niet ver genoeg in je bekken om de baby met de hulp van een vacuumpomp geboren te laten worden); de conditie van de baby gaat achteruit en de artsen zijn bang dat het verder afwachten van de bevalling of het persen mogelijk te lang duurt voor het kindje en schade zou kunnen geven.

Het besluit tot een keizersnede wordt genomen door een gynaecoloog of een gynaecoloog in opleiding. Deze arts zal ook de keizersnede bij jou uitvoeren. Nadat de keuze voor de keizersnede gemaakt is, krijgt jij zelf een operatiejasje aan, wordt er een infuus geprikt en krijg je een katheter ingebracht om je blaas leeg te maken. Het team van de operatiekamer wordt op de hoogte gebracht en zodra jij helemaal gereed gemaakt bent, de operatie kamer beschikbaar is en iedereen er klaar voor is, wordt je met bed en al naar de afdeling van de operatiekamers gebracht. In het Meander Medisch Centrum ligt dit op dezelfde verdieping als verloskamers. Je partner krijgt een speciaal pak aan dat hij over zijn kleding aan kan trekken en gaat met je mee naar de operatiekamer. Als je nog geen ruggenprik hebt, krijg je deze alsnog zodra je op de operatiekamer bent. Verder wordt er op de operatiekamer zo goed mogelijk vertelt wat ze gaan doen.  De periode tot de geboorte van jullie kindje duurt maar kort, vaak wordt binnen ongeveer 15 minuten nadat je de operatiekamer opgereden bent, jullie kindje al geboren. De arts laat jullie kindje aan jullie zien en jullie kindje gaat kort mee naar een andere ruimte waar de baby door de kinderarts wordt nagekeken, je partner is hierbij. Als het met jullie kindje goed gaat en de situatie het toe laat, komt het kindje nog weer bij je terug op de operatiekamer. Dit kan niet altijd: de operatiekamer is relatief koud en daarom moet dus een verpleegkundige beschikbaar zijn om jullie kindje goed in de gaten te houden. Als dit niet lukt, wordt (als met de baby alles goed gaat) jullie kindje bij je partner op de borst gelegd zodat het kindje  huid-op-huid kan maken. Dit gebeurd niet op de operatiekamer, maar vrijwel altijd op de ‘bevalkamer’ waar je vandaan bent gekomen. Nadat jullie kindje geboren is duurt het nog ongeveer 30 minuten voor de keizersnede helemaal klaar is: de placenta wordt uit je baarmoeder gehaald, het bloedverlies wordt in de gaten gehouden en de wond in je baarmoeder en in je buik wordt gehecht. Na de keizersnede ga je naar de recovery, waar zodra het goed genoeg met jou gaat en de gezondheid van de baby het toelaat, de baby zo snel mogelijk bij jou kan komen te liggen. Een keizersnede is een flinke operatie, na de keizersnede krijgt je in pijnstilling. Na een keizersnede blijf je samen met je baby tenminste 24uur in het ziekenhuis, voor je naar huis toe mag.

Het kan zijn dat je aan het bevallen bent en dat je al heel ver bent: je bent al aan het persen! Ook dan ontstaat er soms een reden voor extra hulp, bijvoorbeeld doordat je weeën afnemen, de baby in een lastigere positie ligt of doordat je heel erg vermoeid bent. Ook kan het zijn dat de hartslag van de baby zo sterk reageert tijdens het persen dat er zorgen zijn over de fitheid of de gezondheid van de baby. Een vacuümpomp kan dan helpen om de baby sneller geboren te laten worden, bijvoorbeeld in 2 weeën in plaats van in 10 weeën, zodat je baby de energie heeft voor de overgang van in je buik naar buiten je buik. Een vacuümpomp kan alleen ingezet worden als de baby al heel ver is; de baby moet al door de bocht in je baringskanaal zijn. Als voorbereiding wordt vrijwel altijd ook een knip gezet, hiervoor wordt eerst je bekkenbodem verdoofd.  Een vacuümpomp is een metalen cup die op het hoofdje van de baby wordt geplaatst en waarin een vacuüm wordt gemaakt zodat er ‘grip’ is op het hoofdje van de baby. Met een vacuümpomp kan je een baby er niet letterlijk uittrekken: wat de arts met behulp van de vacuüm doet is dat als jij perst hij of zij kracht zet zodat de baby niet na de perswee terugzakt, maar op dezelfde plek blijft staan. Zo is het niet op een perswee 3 stappen vooruit en 2 stappen terug, maar alleen 3 stappen vooruit. Als er gekozen wordt voor helpen met de vacuümpomp, is de verwachting dat de baby dan ook na ongeveer 1 of 2 weeën ook geboren wordt. Heel soms wordt de baby niét geboren nadat de vacuümpomp is ingezet, dan is er alsnog een keizersnede nodig. Een baby kan na een geboorte met de vacuümpomp hoofdpijn hebben. In het ziekenhuis zullen ze hier uitleg over geven, in veel gevallen krijgt je kindje hiervoor paracetamol na de geboorte. Als de bevalling achter de rug is en het gaat met jou en de baby goed, mag je een paar uur na de geboorte van jullie kindje naar huis toe.

06 - 212 733 14
(033) 472 09 81
verloskundigen@aandelaak.nl

Jouw persoonlijke verloskundige aandelaak

  • Werkgebied: Amersfoort Vathorst (Hart van Vathorst), Hoevelaken, Nijkerk, Nijkerkerveen, Zwartebroek, Terschuur
  • Avondspreekuur
  • Cursus en informatie: borstvoedingcursus en informatieavonden, Centering Pregnancy (in de avond!)
  • 3 spreekuurlocaties: Hoevelaken, Vathorst & Nijkerk
  • Eigen echoapparaat op drie de locaties

Meld je nu aan voor een afspraak

Wat onze cliënten zeggen

Wat onze cliënten zeggen
Lisa

Voorafgaand aan de zwangerschap had ik een bepaald (vrij negatief) beeld van bevallen. Hysterisch, volledig aan je lot over gelaten, gillend in een ziekenhuisbed en veel vreemden om je heen. Tijdens mijn zwangerschap ben ik mij gaan verdiepen in de…

Voorafgaand aan de zwangerschap had ik een bepaald (vrij negatief) beeld van bevallen. Hysterisch, volledig aan je lot over gelaten, gillend in een ziekenhuisbed en veel vreemden om je heen. Tijdens mijn zwangerschap ben ik mij gaan verdiepen in de geboorte, waar ik zou willen bevallen, op wat voor manier, met wie er bij, de mogelijkheden van pijnstilling. Mijn negatieve beeld veranderde volledig. De Centering Pregnancy bijeenkomsten bij Aan de Laak hebben daar ook een belangrijke bijdrage aan geleverd. Met alle opgedane kennis en mijn persoonlijke voorkeuren heb ik een geboortewensplan gemaakt. Uitgebreid en vol respect heb ik die samen met de verloskundige besproken. Dit gaf mij het laatste zetje vertrouwen dat het goed ging komen. Vol vertrouwen en zin keek ik uit naar de geboorte. Nu terugkijkend op de geboorte is het gegaan zoals ik had gehoopt. Thuis in bad ben ik bevallen van onze dochter. Het was een veilige, warme en liefdevolle bubbel. De fijne communicatie en kennis, zowel voor, tijdens en na de bevalling. De toegankelijkheid en het gemak waarbij ik altijd een van de verloskundigen te spreken kreeg als ik belde. Ik voelde me echt gezien en gehoord. Mijn wensen werden serieus genomen, mijn partner werd betrokken en als er een keuze moest worden gemaakt, gebeurde dat in samenspraak. Ik kan niets anders zeggen dat ik enorm blij ben met de verloskundigenpraktijk Aan de Laak. Heel erg bedankt voor alles. Een onvergetelijke en prachtige zwangerschap en geboorte waar ik vol dankbaarheid op terugkijk. 

+ Lees meer - Lees minder
baby Eveline geboren
Eveline

‘ Na twee zwangerschappen onder begeleiding van Verloskundigen aan de Laak hebben wij de kleinschaligheid en persoonlijke begeleiding die zij op de website omschrijven zelf mogen ervaren. De Verloskundigen van Aan de Laak gaven mij het gevoel dat ik altijd…

‘ Na twee zwangerschappen onder begeleiding van Verloskundigen aan de Laak hebben wij de kleinschaligheid en persoonlijke begeleiding die zij op de website omschrijven zelf mogen ervaren.
De Verloskundigen van Aan de Laak gaven mij het gevoel dat ik altijd even kon bellen als er iets was, deelden dan hun kennis en konden mij dan vaak geruststellen. En wie ik ook aan de telefoon kreeg, ik had altijd het idee dat diegene wist met wie zij sprak en hoever ik in de zwangerschap was. Dat vond ik erg fijn.
Wij kijken terug op een ontzettend fijne tweede bevalling. Hierbij heeft de verloskundige voor ons een belangrijke rol gehad. Zij straalde zoveel rust uit en gaf ons vertrouwen waardoor, na een eerste bevalling in het ziekenhuis, ons tweede kindje ongepland toch thuis is geboren. Hoewel we dat even spannend vonden, durfden we het aan omdat we het gevoel hadden in goede handen te zijn. Wij zijn de verloskundige ontzettend dankbaar voor deze ervaring van de thuisbevalling.’

+ Lees meer - Lees minder