Afspraak? Bel: Praktijk (033) 472 09 81 Vragen? Bel: 06 - 212 733 14verloskundigen@aandelaak.nl

Locaties

Hoevelaken
Hogebrinkerweg 15a
3871 KM Hoevelaken

Vathorst
Angelinapolder 11
3825 LX Amersfoort

Nijkerk (Kindercentrum Holk, locatie Doornsteeg)
Polderhof 2
3861 XN Nijkerk

Zwartebroek (Gezondheidscentrum Dwarsakker)
Buntveenweg 35
3785 RA Zwartebroek

Contact

Bel bij vragen en bevallingen gerust: 06 - 212 733 14

Bel voor een afspraak of het wijzigen van een afspraak:
(033) 472 09 81

Hoe herken je de start van de bevalling?

Vind je het fijn de tekst ook nog een keer door te lezen?

Dat kan hieronder!

Een bevalling kan op twee manieren vanzelf starten: met weeën of met het breken van je vliezen.

9 van de 10 bevallingen start met weeën. Je baarmoeder heeft in de zwangerschap de vorm van een ballon en bestaat onder andere uit spierweefsel. Tijdens een wee trekken de spieren van je baarmoeder samen. Hierdoor wordt de ruimte in je baarmoeder kleiner en wordt het kindje tegen je baarmoedermond geduwd. Dit zorgt ervoor dat de baarmoedermond, die normaal de vorm heeft van een lange stugge tuut, eerst zachter en daarna ook korter wordt. Als de baarmoeder helemaal verstreken is en de tuut niet meer te voelen is, gaat de baarmoedermond open. Als je baarmoedermond open gaat, ontstaat er ontsluiting. Als je al eens eerder bevallen bent, kan het zijn dat het verstrijken van je baarmoedermond en het ontstaan van het eerste deel van de ontsluiting tegelijkertijd gebeurden.

Je baarmoedermond zit ongeveer een vingerlengte naar binnen in je vagina. Of je baarmoedermond korter wordt en er ontsluiting ontstaat kun je dus niet zien, dit kan je verloskundige je vertellen door hiernaar te voelen. Dit voelen noemen we een inwendig onderzoek of vaginaal toucher.

Je herkent een wee doordat je baarmoeder tijdens een wee samentrekt en dus helemaal hard wordt. Je kunt voorweeën hebben. Dat zijn weeën waarbij het samentrekken van je baarmoeder wel ongemakkelijk voelt maar niet of slechts weinig pijn doet. Je kunt bijvoorbeeld nog door je wee heen praten en hoeft je maar voor een kort moment op de wee te concentreren. Voorweeën kunnen onderdeel zijn van de voorbereiding van je lichaam op de bevalling, ze maken bijvoorbeeld je baarmoedermond al wat zachter of korter en soms ontstaat er al een klein beetje ontsluiting door deze weeën. Voorweeën kunnen echter nog weer helemaal afzakken en een paar uur, een paar dagen of zelfs een paar weken later pas helemaal doorzetten tot de echte weeën van de bevalling. Sommige vrouwen hebben veel en vaak last van voorweeën, sommige vrouwen ervaren helemaal geen voorweeën. Beide is normaal. Als je ween nog relatief kort duren, de pauzes nog wat langer zijn en de pijn nog goed te doen is, raden we je aan om afleiding te zoeken. Start dus niet vanaf je eerste wee met timen, maar probeer juist je gedachten te verzetten. Ga een serie kijken, de was opvouwen, een taart bakken of probeer juist nog te rusten. Je merkt vanzelf of je bevalling doorzet: de weeën komen dan dichter op elkaar en worden krachtiger. Soms gebeurd dit dus ook niet en zakken de weeën weer weg.

Tijdens voorweeën maar ook tijdens de bevalling kun je de slijmprop verliezen. Dit is dik slijm dat helder van kleur is of waar wat rode en bruine bloedsliertjes doorheen zitten. Het verliezen van je slijmprop is normaal. Je lichaam kan de slijmprop weer aanmaken, dus soms verlies je voor je gevoel de slijmprop meerdere keren. Het verliezen van de slijmprop is geen voorspeller van of en wanneer je bevalling gaat starten.

Weeën die er op wijzen dat de bevalling echt is begonnen en door gaat zetten zijn weeën die krachtig zijn en langer aanhouden. Vrijwel alle vrouwen ervaren deze weeën als pijnlijk: tijdens je wee wil je niet meer praten of met wat anders bezig zijn, maar moet je je op de wee en op je ademhaling concentreren. Een wee heeft de vorm van een golf of een berg: als de wee start is de pijn op een laag punt maar deze bouwt op naar de top van de golf of berg en zakt hierna weer weg. Een effectieve wee duurt vaak tenminste 60 seconden en is zo krachtig dat je je tijdens de gehele wee op de wee en je ademhaling moet concentreren. De meeste vrouwen voelen de wee in hun buik of in hun onderrug, sommige vrouwen ervaren de pijn van de wee ook in hun bovenbenen. Na de wee heb je pauze en is de pijn helemaal weg of nog slechts heel minimaal aanwezig. Over de verdere opbouw van weeen en het verschil tussen een eerste bevalling en een volgende bevalling, vertel ik jullie in het volgende filmpje. Ik ga jullie nu eerst nog wat vertellen of het breken van de vliezen.

Een op de 10 bevallingen start met het breken van de vliezen. Je herkent dit doordat je vocht verliest dat zo dun is als water uit de kraan. Vruchtwater kan helder of roze zijn van kleur en je kunt er witte vlokjes in zien drijven. Ook kan het vruchtwater groen of bruin zijn, het vruchtwater is dan verkleurd doordat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. We noemen dit meconium-houdend vruchtwater. Een baby kan in het vruchtwater poepen ‘gewoon’ omdat de darmen het doen of omdat de baby stress heeft of heeft gehad. Als het vruchtwater groen of bruin is, of als je twijfelt, willen we dit altijd direct van je weten. Dit is namelijk een reden om de baby extra in de gaten te houden.

Sommige vrouwen verliezen als hun vliezen breken ineens heel veel vocht: je onderbroek en broek zijn doorweekt en je blijft ook na de eerste plons vocht verliezen. Het is dan duidelijk: je vliezen zijn gebroken! Het kan ook zijn dat je telkens een klein beetje vocht verliest. Je merkt bijvoorbeeld dat je bij iedere houdingsverandering vocht verliest en dat je onderbroek er telkens helemaal nat van is. Nu verlies je soms aan het einde van je zwangerschap ook ongewild urine of heb je veel vaginale afscheiding die ook echt zo dun als water kan zijn. Dan is het lastig om goed te herkennen of je vliezen gebroken zijn. Soms helpt het om te ruiken aan het vocht dat je verliest: vruchtwater is een geurloos of heeft een wat zoete geur, dit is anders dan de geur van urine. Bel ons als je twijfelt over of je vliezen gebroken zijn, we kunnen dan aan de hand van vragen of aanvullende onderzoeken samen kijken of je vliezen wel of niet gebroken zijn. Wanneer en op welke tijdstippen je moet bellen als je vliezen gebroken zijn vertel ik wat uitgebreider in het filmpjes met de belinstructies.

06 - 212 733 14
(033) 472 09 81
verloskundigen@aandelaak.nl

Jouw persoonlijke verloskundige aandelaak

  • Werkgebied: Amersfoort Vathorst (Hart van Vathorst), Hoevelaken, Nijkerk, Nijkerkerveen, Zwartebroek, Terschuur
  • Avondspreekuur
  • Cursus en informatie: borstvoedingcursus en informatieavonden, Centering Pregnancy (in de avond!)
  • 3 spreekuurlocaties: Hoevelaken, Vathorst & Nijkerk
  • Eigen echoapparaat op drie de locaties

Meld je nu aan voor een afspraak

Wat onze cliënten zeggen

Wat onze cliënten zeggen
Lisa

Voorafgaand aan de zwangerschap had ik een bepaald (vrij negatief) beeld van bevallen. Hysterisch, volledig aan je lot over gelaten, gillend in een ziekenhuisbed en veel vreemden om je heen. Tijdens mijn zwangerschap ben ik mij gaan verdiepen in de…

Voorafgaand aan de zwangerschap had ik een bepaald (vrij negatief) beeld van bevallen. Hysterisch, volledig aan je lot over gelaten, gillend in een ziekenhuisbed en veel vreemden om je heen. Tijdens mijn zwangerschap ben ik mij gaan verdiepen in de geboorte, waar ik zou willen bevallen, op wat voor manier, met wie er bij, de mogelijkheden van pijnstilling. Mijn negatieve beeld veranderde volledig. De Centering Pregnancy bijeenkomsten bij Aan de Laak hebben daar ook een belangrijke bijdrage aan geleverd. Met alle opgedane kennis en mijn persoonlijke voorkeuren heb ik een geboortewensplan gemaakt. Uitgebreid en vol respect heb ik die samen met de verloskundige besproken. Dit gaf mij het laatste zetje vertrouwen dat het goed ging komen. Vol vertrouwen en zin keek ik uit naar de geboorte. Nu terugkijkend op de geboorte is het gegaan zoals ik had gehoopt. Thuis in bad ben ik bevallen van onze dochter. Het was een veilige, warme en liefdevolle bubbel. De fijne communicatie en kennis, zowel voor, tijdens en na de bevalling. De toegankelijkheid en het gemak waarbij ik altijd een van de verloskundigen te spreken kreeg als ik belde. Ik voelde me echt gezien en gehoord. Mijn wensen werden serieus genomen, mijn partner werd betrokken en als er een keuze moest worden gemaakt, gebeurde dat in samenspraak. Ik kan niets anders zeggen dat ik enorm blij ben met de verloskundigenpraktijk Aan de Laak. Heel erg bedankt voor alles. Een onvergetelijke en prachtige zwangerschap en geboorte waar ik vol dankbaarheid op terugkijk. 

+ Lees meer - Lees minder
baby Eveline geboren
Eveline

‘ Na twee zwangerschappen onder begeleiding van Verloskundigen aan de Laak hebben wij de kleinschaligheid en persoonlijke begeleiding die zij op de website omschrijven zelf mogen ervaren. De Verloskundigen van Aan de Laak gaven mij het gevoel dat ik altijd…

‘ Na twee zwangerschappen onder begeleiding van Verloskundigen aan de Laak hebben wij de kleinschaligheid en persoonlijke begeleiding die zij op de website omschrijven zelf mogen ervaren.
De Verloskundigen van Aan de Laak gaven mij het gevoel dat ik altijd even kon bellen als er iets was, deelden dan hun kennis en konden mij dan vaak geruststellen. En wie ik ook aan de telefoon kreeg, ik had altijd het idee dat diegene wist met wie zij sprak en hoever ik in de zwangerschap was. Dat vond ik erg fijn.
Wij kijken terug op een ontzettend fijne tweede bevalling. Hierbij heeft de verloskundige voor ons een belangrijke rol gehad. Zij straalde zoveel rust uit en gaf ons vertrouwen waardoor, na een eerste bevalling in het ziekenhuis, ons tweede kindje ongepland toch thuis is geboren. Hoewel we dat even spannend vonden, durfden we het aan omdat we het gevoel hadden in goede handen te zijn. Wij zijn de verloskundige ontzettend dankbaar voor deze ervaring van de thuisbevalling.’

+ Lees meer - Lees minder