Houdingen
Vind je het fijn de tekst ook nog een keer door te lezen?
Dat kan hieronder!
Er zijn veel verschillende houdingen waarin jij je weeën op zult gaan vangen en dat je kunt gaan persen.
Tijdens je bevalling ga je het waarschijnlijk vanzelf al wel merken, want een langere tijd in één en dezelfde houding is vaak helemaal niet fijn. Veel vrouwen zullen van nature door de signalen van hun lijf te volgen, al wisselen in hun houdingen tijdens de bevalling.
Daarnaast is uit onderzoek is gebleken dat, wanneer je regelmatig van houding wisselt, je de pijn beter op kunt vangen. Hierdoor heb je minder behoefte aan pijnmedicatie. Ook blijkt uit onderzoek dat wanneer jij je eigen houding mag bepalen, de bevalling uiteindelijk korter duurt (zowel de ontsluitingsfase als de persfase), je achteraf met een beter gevoel terug kijkt op het proces en er minder medisch ingrijpen (inknippen en het gebruik van een vacuüm) nodig is.
Wanneer je regelmatig van houding wisselt, verander je namelijk ook steeds weer de vorm van jouw bekken in- en uitgang. Dit is bevorderlijk voor het draaien en dieper komen van je kindje en heeft een positieve invloed op het proces.
Het is bekend dat wanneer je een verticale houding aanneemt, de zwaartekracht meewerkt en dat geeft een positief effect.
Welke houdingen kun je tijdens de ontsluiting aannemen? (bekijk voor een afbeelding erbij het filmpje)
- Staand, waarbij je met je handen tegen de muur steunt en je eventueel met je heupen heen en weer kunt wiegen
- Naar achteren leunend op je partner die je ondersteund
- Naar voren leunend op je partner die je ondersteund
- Zittend op een bal, waarbij je voorover je armen legt op kussen wat op een een bed/tafel ligt. Of je legt je armen om de nek van je partner die tegenover je zit.
- Zittend op een stoel, met de rugleuning tussen je knieën en je je bovenlichaam laat rusten op de rugleuning
Welke houdingen kun je zowel tijdens de ontsluiting als tijdens het persen aannemen?
- Staand, waarbij je met je handen steunt op bed of aan de bedrand
- Op je knieën, met je onderarmen laten rusten op een kussen op de grond.
- Op je knieën, met je bovenlichaam rustend op een skippybal
- In zijligging, waarbij het vaak prettig is om een kussen tussen je benen te hebben. Tijdens het persen kun je dan je bovenste been naar je toetrekken.
Welke houdingen kun je tijdens het persen aannemen?
- Op handen steunend op de grond, waarbij je afwisselend een holle en bolle rug kunt maken
- Hurkend, met steun van je partner
- De baarkruk. Hierbij neemt je bevalpartner achter je plaats, zodat je tussen de weeen door even naar achteren kunt leunen. Het kan dan fijn zijn om een kussen tussen jou en je bevalpartner te hebben.
- En de veelal bekende rugligging, waarbij je tijdens het persen je beide benen naar je toebrengt.
Verschillende bevalhoudingen zijn ook onder de douche aan te nemen. Warmte creeert een extra vorm tot ontspannen.
Een laatste mogelijkheid die ik wil benoemen, is het bevallen in bad. In bad kun je een volledige ontspanning van je lijf creëren tijdens de pauzes. Omdat je gewichtsloos bent kun je met weinig inspanning verschillende houdingen aannemen. Belangrijk is dat je richting de actieve fase van het bevallen gaat, vóór je in bad stapt. Het warme water kan dusdanig ontspannen werken dat de weeen wat afnemen. Deze kans is vooral aanwezig tijdens de latente fase van de bevalling. Voor een badbevalling is het wel nodig dat je een bevalbad hebt. Mocht je hierin interesse hebben, dan kun je bij ons als praktijk terecht om een bevalbad te huren.
Voor alle houdingen geldt dat het helpend kan zijn om ze in je zwangerschap al eens te proberen, zodat je er een gevoel bij krijgt. Voor iedereen is het anders welke houding uiteindelijk het beste voelt tijdens je bevalling. Volg hierin vooral de signalen van jou lijf op het moment dat jij bevalt!