Afspraak? Bel: Praktijk (033) 472 09 81 Vragen? Bel: 06 - 212 733 14verloskundigen@aandelaak.nl

Locaties

Hoevelaken
Hogebrinkerweg 15a
3871 KM Hoevelaken

Vathorst
Angelinapolder 11
3825 LX Amersfoort

Nijkerk (Kindercentrum Holk, locatie Doornsteeg)
Polderhof 2
3861 XN Nijkerk

Zwartebroek (Gezondheidscentrum Dwarsakker)
Buntveenweg 35
3785 RA Zwartebroek

Contact

Bel bij vragen en bevallingen gerust: 06 - 212 733 14

Bel voor een afspraak of het wijzigen van een afspraak:
(033) 472 09 81

Houdingen

Vind je het fijn de tekst ook nog een keer door te lezen?

Dat kan hieronder!

Er zijn veel verschillende houdingen waarin jij je weeën op zult gaan vangen en dat je kunt gaan persen.

Tijdens je bevalling ga je het waarschijnlijk vanzelf al wel merken, want een langere tijd in één en dezelfde houding is vaak helemaal niet fijn. Veel vrouwen zullen van nature door de signalen van hun lijf te volgen, al wisselen in hun houdingen tijdens de bevalling.

Daarnaast is uit onderzoek is gebleken dat, wanneer je regelmatig van houding wisselt, je de pijn beter op kunt vangen. Hierdoor heb je minder behoefte aan pijnmedicatie. Ook blijkt uit onderzoek dat wanneer jij je eigen houding mag bepalen, de bevalling uiteindelijk korter duurt (zowel de ontsluitingsfase als de persfase), je achteraf met een beter gevoel terug kijkt op het proces en er minder medisch ingrijpen (inknippen en het gebruik van een vacuüm) nodig is.

Wanneer je regelmatig van houding wisselt, verander je namelijk ook steeds weer de vorm van jouw bekken in- en uitgang. Dit is bevorderlijk voor het draaien en dieper komen van je kindje en heeft een positieve invloed op het proces.

Het is bekend dat wanneer je een verticale houding aanneemt, de zwaartekracht meewerkt en dat geeft een positief effect.

Welke houdingen kun je tijdens de ontsluiting aannemen? (bekijk voor een afbeelding erbij het filmpje)

 • Staand, waarbij je met je handen tegen de muur steunt en je eventueel met je heupen heen en weer kunt wiegen
 • Naar achteren leunend op je partner die je ondersteund
 • Naar voren leunend op je partner die je ondersteund
 • Zittend op een bal, waarbij je voorover je armen legt op kussen wat op een een bed/tafel ligt. Of je legt je armen om de nek van je partner die tegenover je zit.
 • Zittend op een stoel, met de rugleuning tussen je knieën en je je bovenlichaam laat rusten op de rugleuning

Welke houdingen kun je zowel tijdens de ontsluiting als tijdens het persen aannemen?

 • Staand, waarbij je met je handen steunt op bed of aan de bedrand
 • Op je knieën, met je onderarmen laten rusten op een kussen op de grond.
 • Op je knieën, met je bovenlichaam rustend op een skippybal
 • In zijligging, waarbij het vaak prettig is om een kussen tussen je benen te hebben. Tijdens het persen kun je dan je bovenste been naar je toetrekken.

Welke houdingen kun je tijdens het persen aannemen?

 • Op handen steunend op de grond, waarbij je afwisselend een holle en bolle rug kunt maken
 • Hurkend, met steun van je partner
 • De baarkruk. Hierbij neemt je bevalpartner achter je plaats, zodat je tussen de weeen door even naar achteren kunt leunen. Het kan dan fijn zijn om een kussen tussen jou en je bevalpartner te hebben.
 • En de veelal bekende rugligging, waarbij je tijdens het persen je beide benen naar je toebrengt.

Verschillende bevalhoudingen zijn ook onder de douche aan te nemen. Warmte creeert een extra vorm tot ontspannen.

Een laatste mogelijkheid die ik wil benoemen, is het bevallen in bad. In bad kun je een volledige ontspanning van je lijf creëren tijdens de pauzes. Omdat je gewichtsloos bent kun je met weinig inspanning verschillende houdingen aannemen. Belangrijk is dat je richting de actieve fase van het bevallen gaat, vóór je in bad stapt. Het warme water kan dusdanig ontspannen werken dat de weeen wat afnemen. Deze kans is vooral aanwezig tijdens de latente fase van de bevalling. Voor een badbevalling is het wel nodig dat je een bevalbad hebt. Mocht je hierin interesse hebben, dan kun je bij ons als praktijk terecht om een bevalbad te huren.

Voor alle houdingen geldt dat het helpend kan zijn om ze in je zwangerschap al eens te proberen, zodat je er een gevoel bij krijgt. Voor iedereen is het anders welke houding uiteindelijk het beste voelt tijdens je bevalling. Volg hierin vooral de signalen van jou lijf op het moment dat jij bevalt!

06 - 212 733 14
(033) 472 09 81
verloskundigen@aandelaak.nl

Jouw persoonlijke verloskundige aandelaak

 • Werkgebied: Amersfoort Vathorst (Hart van Vathorst), Hoevelaken, Nijkerk, Nijkerkerveen, Zwartebroek, Terschuur
 • Avondspreekuur
 • Cursus en informatie: borstvoedingcursus en informatieavonden, Centering Pregnancy (in de avond!)
 • 3 spreekuurlocaties: Hoevelaken, Vathorst & Nijkerk
 • Eigen echoapparaat op drie de locaties

Meld je nu aan voor een afspraak

Wat onze cliënten zeggen

NoPhoto
Marga

‘Wat hebben wij een fijne begeleiding gehad bij verloskundigen Aandelaak tijdens onze zwangerschap. Er werd tijdens alle controles echt de tijd voor ons genomen en geluisterd naar al onze vragen. Ook mochten we altijd bellen als er iets was, waardoor…

‘Wat hebben wij een fijne begeleiding gehad bij verloskundigen Aandelaak tijdens onze zwangerschap. Er werd tijdens alle controles echt de tijd voor ons genomen en geluisterd naar al onze vragen. Ook mochten we altijd bellen als er iets was, waardoor we snel gerustgesteld waren. Met dank hieraan gingen we met veel vertrouwen de bevalling in. We kijken terug op een positieve thuisbevalling met hele fijne begeleiding. Bedankt voor alles!’ 

 

Nogmaals bedankt!

Groetjes,

Marga

+ Lees meer - Lees minder
Eveline

‘ Na twee zwangerschappen onder begeleiding van Verloskundigen aan de Laak hebben wij de kleinschaligheid en persoonlijke begeleiding die zij op de website omschrijven zelf mogen ervaren. De Verloskundigen van Aan de Laak gaven mij het gevoel dat ik altijd…

‘ Na twee zwangerschappen onder begeleiding van Verloskundigen aan de Laak hebben wij de kleinschaligheid en persoonlijke begeleiding die zij op de website omschrijven zelf mogen ervaren.
De Verloskundigen van Aan de Laak gaven mij het gevoel dat ik altijd even kon bellen als er iets was, deelden dan hun kennis en konden mij dan vaak geruststellen. En wie ik ook aan de telefoon kreeg, ik had altijd het idee dat diegene wist met wie zij sprak en hoever ik in de zwangerschap was. Dat vond ik erg fijn.
Wij kijken terug op een ontzettend fijne tweede bevalling. Hierbij heeft de verloskundige voor ons een belangrijke rol gehad. Zij straalde zoveel rust uit en gaf ons vertrouwen waardoor, na een eerste bevalling in het ziekenhuis, ons tweede kindje ongepland toch thuis is geboren. Hoewel we dat even spannend vonden, durfden we het aan omdat we het gevoel hadden in goede handen te zijn. Wij zijn de verloskundige ontzettend dankbaar voor deze ervaring van de thuisbevalling.’

+ Lees meer - Lees minder