APGAR score, wat is dit?

Er is net een prachtige baby geboren! Ze komt huilend op de wereld. Moeder is op handen knieën bevallen waardoor de baby tussen de benen wordt neergelegd op bed en de ouders haar direct kunnen bewonderen. Ze drogen haar af en leggen haar daarna lekker bij zich neer.

Wat doen wij? Als het goed is helemaal NIETS! Althans niet in directe handelingen. We observeren…

Huilt of ademt de baby?

Wat is de kleur van de baby?

Beweegt de baby goed?

Kunnen we hier allemaal Ja op antwoorden? Dan doen wij helemaal niets behalve verder bekijken hoe het gaat met moeder, partner en kind.  De mooiste aanblik van de wereld….

De APGAR score doen wij dus op deze manier. We observeren kleur, ademhaling, hartactie, reflexen en spierspanning na 1,5 en 10 min. Voor elk punt zijn er 2 te behalen en zo kom je op een max van 10!

Zijn er punten die beter kunnen dan zullen we handelingen gaan ondernemen. Bijvoorbeeld de baby goed afdrogen. Hiermee prikkelen we het kindje om even goed door te gaan huilen. Werkt dit niet dan zijn er soms verdere acties nodig zoals het geven van zuurstof. De spullen hebben wij hiervoor altijd bij de hand zowel thuis als in het ziekenhuis.

Na het gouden uur, waarbij de baby en ouders in alle rust zonder onderbreking elkaar kunnen leren kennen, kunnen we de baby verder gaan nakijken. Hierbij meten we het gewicht en lengte. Ook doen we testjes naar reflexen, voelen we het gehemelte en de schedelnaden. We kijken of er uiterlijk andere bijzonderheden zichtbaar zijn die ons eerder niet waren opgevallen. Als dit gedaan is stellen we de vraag of jullie vitamine K willen geven. Dit helpt de baby bij de bloedstolling. Zo ja, dan geven we 3 druppels hiervan wat goed is voor de eerste week.

Als dit gedaan is dan kan de baby bij moeder of partner bloot op bloot of kunnen ze worden aangekleed! En dan… heel heel veel knuffelen!