De griep(prik)

De ‘R’ zit weer in de maand en dat betekent dat onze weerstand wat minder wordt en de kans wat groter wordt om ziek te worden van de griep. Jaarlijks krijgt ongeveer 1 op de 15 mensen de griep. Hier zitten ook mensen bij zonder klachten.

En als zwangere wil je dat het liefst ontlopen! Wat kun je hier tegen doen? In basis zijn er al een aantal dingen waar je op kunt letten om je weerstand te ondersteunen:

  • Gezonde voeding en met name groente en fruit met vitamine C
  • Voldoende slaap
  • Regelmatig bewegen
  • (langdurige) stress proberen zoveel mogelijk te vermijden
  • regelmatig je handen wassen

Met een goede weerstand is je lichaam beter in staat om ziekmakende bacteriën en virussen te bestrijden.

Het griepvirus

Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Er zijn veel verschillende soorten griepvirussen. Deze griepvirussen veranderen steeds. In het voorjaar wordt gestart met het maken van de griepprik. Deskundigen bekijken dan welke griepvirussen in de winter waarschijnlijk wereldwijd rondgaan. Deeltjes van deze griepvirussen komen in de griepprik. De griepprik beschermt alleen tegen het griepvirus dat in de griepprik zit. Soms is het griepvirus anders dan verwacht werd of overheerst er een ander griepvirus. De griepprik werkt dan minder goed, maar beschermt nog wel tegen ernstige ziekte door griep. 

Griepprik bij zwangeren

Na griepprik, de vaccinatie, tijdens de zwangerschap maakt het lichaam van de zwangere vrouw antistoffen tegen het griepvirus. Via de placenta/moederkoek vindt uitwisseling plaats van o.a. voedingsstoffen en antistoffen. Zo komen de antistoffen tegen het griepvirus ook bij de baby. De baby heeft dan 35% minder kans om griep te krijgen in de eerste maanden na de geboorte dan baby’s van een ongevaccineerde moeder. Ook is de zwangere vrouw zelf beschermd. Zij hebben ongeveer 50% minder kans om griep te krijgen dan een niet gevaccineerde zwangere. Als de baby of de zwangere vrouw toch griep krijgen, verloopt de infectie meestal mild en is de kans kleiner dat jij of de baby opgenomen wordt in het ziekenhuis.

Veiligheid

In Europa adviseren 28 landen al langere tijd om alle zwangere vrouwen te vaccineren tegen griep. Verschillende onderzoeken in deze landen laten zien dat het geven van de griepprik aan zwangere vrouwen inderdaad een positief effect heeft en veilig gegeven kan worden.

Voor welke zwangere?

Alle zwangeren die 22 weken of langer zwanger zijn tussen `1 oktober en 31 december, kunnen zich zelf bij hun huisarts melden voor de gratis griepprik.

Bekijk het filmpje! Griepvaccinatie – de Verloskundige (KNOV)

Mocht je meer willen lezen, dan kun je info vinden op: https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griepprik/griepprik-tijdens-zwangerschap