Een spiraaltje

Bij het laatste bezoekje in het kraambed, hebben wij een gesprekje over het terugkeren van de menstruele cyclus. De vraag die we dan aan de cliënt stellen is; heb je al nagedacht over anticonceptie? Een heel veel gehoorde uitspraak is dan: “De pil ga ik echt niet meer aan beginnen, heb het jaren geslikt en nu wel klaar met al die hormonen.”

Ja.. en wat moet je dan nu? Welke alternatieven zijn er? Wat past bij je? Waarom zou je ergens wel of niet voor kiezen?

Als je je er verder in gaat verdiepen, kom je er achter dat ‘de pil’ niet het enige middel is om een zwangerschap te voorkomen. In allerlei varianten kun je een zwangerschap tegengaan, zoals het sensiplan (de natuurlijke methode), een pleister, een staafje in je bovenarm (implanon), een ring in de vagina (nuvaring) en ook een spiraaltje. Juist als je een middel zou willen met minder of geen hormonen en iets waar je niet dagelijks aan hoeft te denken, zou het spiraaltje een heel goede optie kunnen zijn!

Wat is nu een spiraaltje? In eerste instantie kreeg ik bij de benaming het idee dat het qua vorm een soort van veertje was wat je ook in een schrijfpen tegenkomt. En dát in je baarmoeder leek me geen ideale optie. Maar gelukkig.. het blijkt een heel andere vorm te hebben. De meest gekozen varianten van de spiraal zijn een klein kunststof object in de vorm van de hoofdletter ‘T’. Deze hangt dan als het ware in je baarmoeder. En dát zorgt voor anti-conceptie.

Er zijn in basis twee soorten spiralen; de hormoonspiraal en de koperspiraal. De hormoonspiraal geeft dagelijks één hormoon af, in tegenstelling tot de (combinatie)pil die er twee afgeeft. Ook geeft het dagelijks bijna 4x minder hormonen af dan dat je met de pil binnenkrijgt. Het blijven uiteindelijk wel hormonen, waar je lijf een balans mee moet creëren. Daardoor is het mogelijk dat je drie tot zes maanden elke dag wat (spotting) bloedverlies hebt, dus ook buiten de menstruaties om. In de praktijk wordt dit best nog al eens als belastend ervaren. Daarentegen ben je wel voor 5 jaar beschermd, menstrueer je minimaal en hoef je nooit meer ergens aan denken. Er is zelfs een mogelijkheid dat je vanaf plaatsing of na die drie tot zes maanden helemaal niet meer menstrueert.

De koperspiraal geeft koperionen af. Je behoudt hierdoor je menstruele cyclus, wat als prettig ervaren kan worden. Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je menstruaties heftiger kunnen zijn als dat je van jezelf gewend bent; zowel in bloedverlies als in buikpijnklachten. De koperspiraal heeft een werking van 10 jaar.

Meer uitleg en informatie over de koper- en hormoonspiraal kun je vinden op onze website:

Blijven er vragen of vind je het fijn om samen na te denken over welke methode bij jou past, dan nodig ik je van harte uit voor een (telefonische) afspraak!

Dirrianne