Het eerste trimester

Je baby in het eerste trimester

Voor een zwangerschap is het nodig dat een mannelijke spermacel de vrouwelijke eicel bevrucht. De bevruchte eicel zal zich snel vermenigvuldigen tot een bal van cellen. Na de innesteling in de baarmoederwand zullen deze cellen uitgroeien tot het embryo en de placenta. De placenta wordt de levenslijn van je baby en zorgt voor de aanvoer van onder andere voedingsstoffen en zuurstof.

Het hart en de bloedsomloop zijn de eerste onderdelen die functioneren. Ook (de basis van) de hersenen en ruggenmerg worden snel gevormd. Dat neemt niet weg dat het embryo in het begin op een kikkervisje lijkt. Zijn gezicht krijgt kort daarop echter al wat contouren, de ledematen groeien en later zelfs de vingers en tenen.

Na ongeveer 10 weken beginnen vitale organen, zoals de darmen, hersenen en lever, te functioneren. Botten en kraakbeen worden aangemaakt. Ook de geslachtsorganen zijn al aanwezig. Dankzij mini-spiertjes kan je baby steeds beter bewegen. Aan het eind van het eerste trimester zitten alle belangrijke organen en lichaamssystemen op hun plaats en is zijn basis dus klaar. Na de eerste drie maanden is de foetus in je buik 6,9 cm lang en 32,4 gram zwaar.

Jij in het eerste trimester

Het kan zijn dat je heel bewust bezig was om zwanger te worden, maar je zwangerschap kan ook wat minder verwacht zijn. In het eerste geval is de kans groot dat je al een zwangerschapstest deed toen je 1 dag overtijd was. Anderen komen er pas achter dat ze zwanger zijn als ze de zwangerschapssymptomen niet meer op een andere manier kunnen verklaren.

De eerste weken vallen de zwangerschapskwaaltjes mee, maar dat kan snel veranderen. Vanaf 6 weken starten ze vaak. Na ongeveer 11 weken bereiken de zwangerschapskwaaltjes het hoogtepunt, daarna worden deze (voorlopig) minder erg. De kwalen worden veroorzaakt door je veranderde hormoonhuishouding. Het verschilt per vrouw en per zwangerschap hoe erg de kwaaltjes zijn.

Vraag je je af of bepaalde kwaaltjes wel normaal zijn? Geef je heel veel over? Ben je extreem misselijk? Bel altijd gerust voor vragen of informatie!