Het gouden uur

Voorbeeld van afbeelding
Eline kijkt een pasgeboren baby na, foto credits voor de mama

Daar lig je dan, met de baby op jouw buik… Jullie kleine bundeltje geluk is er eindelijk! De bevalling zit erop. “En nu…?” is een vraag die wij vaak horen. Tijd om jullie daarin mee te nemen.

Nadat de baby geboren is, krijg je hem gelijk op je borst. Het gouden uur is ingegaan! Het huid-op-huidcontact begint en is heel belangrijk. Zo kan de baby jouw hartslag en stem horen en je geur ruiken. Aspecten die herkenbaar voor hem zijn. Huid-op-huidcontact laat het hormoon oxytocine (het gelukshormoon) nog meer stijgen, belangrijk voor de hechting en om de placenta geboren te laten worden.

Jaaa… de placenta. Maandenlang heb je de baby voeding en zuurstof gegeven door middel van de placenta. Nu mag de baby dat op eigen kracht gaan doen. De placenta laat enkele minuten na de geboorte los van de baarmoederwand. Zo krijgt de baby ook buiten de buik nog een het laatste restje voedingsstoffen en zuurstof. Als de navelstreng ‘uitgeklopt’ is (er stroomt geen bloed meer van de placenta naar de baby) is het tijd om hem door te knippen. Aan alle partners die eer! Dit gebeurt voor- of nadat de placenta is geboren. Dan is het ook voor de placenta tijd om geboren te worden, dit gebeurt meestal binnen 30 minuten. Nog een keer persen, laatste krachten gebruiken, dan wordt de placenta geboren. Wij beoordelen of de placenta compleet is en laten hem (als je wilt) zien. Aan jou de eer om te bedenken wat je met de placenta wilt. Laat je inspireren, de mogelijkheden zijn eindeloos: begraven in de tuin, het maken van een smoothie of een afdruk. Al gooien we hem ook met alle liefde voor je weg… 😉 (dat gebeurt meestal).

Jij zit nog vol van de adrenaline en endorfines (lichaamseigen pijnstilling); daar maken wij gebruik van. Direct na de bevalling is het tijd om te hechten. Uiteraard hoef je het niet op eigen pijnstilling te doen, maar word je verdoofd voordat we aan de slag gaan. Zo blijft het bloedverlies beperkt en kan ook dit verder mee de toekomst in.

Tijdens het wachten op de placenta en het hechten zoekt de baby naar jouw borst. Tijd om aan het eerste borstvoedingsmoment te beginnen. De meeste baby’s zijn nog misselijk en het is oefenen, maar hij kan kennis maken met de borst en je borsten stimuleren om moedermelk aan te maken. Wil je geen borstvoeding geven? Dan kan je de baby jouw pink geven.

Even bijkomen….! Dat heb je wel verdiend. Tijd voor beschuit met muisjes en jullie eerste moment met z’n 3’en. Wij doen ondertussen de administratie.

Na het gouden uur kijken wij jullie pasgeboren baby’tje van top tot teen na. We voelen aan de fontanellen, kijken naar de oortjes, beoordelen de sleutelbeentjes en het gehemelte. Bij jongetjes wordt gecontroleerd of de balletjes zijn ingedaald. We voelen naar de wervelkolom en testen de reflexen. We beoordelen de loopreflex, ook wel ‘de eerste stapjes’ genoemd (camera bij de hand) en de reflex op een schrikreactie (morro-reflex). Uiteraard wegen we de baby, meten we de lengte en temperatuur. Ook geven we een vitamine K-shot voor de eerste 8 dagen (orale druppels) als daar vanuit jullie toestemming voor is. Na het nakijken kan de baby als je dit wilt aangekleed te worden.

Tijd om te douchen en daarna fris en fruitig en in een schoon bed, als kersverse ouders van jullie baby’tje te genieten. En natuurlijk de familie op de hoogte te brengen. Wij geven belinstructies en nemen afscheid. We komen jullie weer tegen in de kraamweek!

Eline

Mohamed, S. S. A. (2022, March 1). Effect of Skin to Skin Contact on Maternal and Neonatal Outcomes. Retrieved September 16, 2022, from https://ejhc.journals.ekb.eg/article_221379_29791.html

Onwuemene O. Postpartum hemorrhage management in 2012: predicting the future. Int J Gynaecol Obstet. 2012 Oct;119(1):3-5. doi: 10.1016/j.ijgo.2012.07.001. Epub 2012 Aug 4