Hoe ga je om met broertjes en zusjes rondom de geboorte van de baby?

Super tof! Je bent weer zwanger! Een zwangerschap als er al 1 (of meer) rondloopt is totaal anders. De rust die je bij de eerste kon pakken is een stuk schaarser! Hoe betrek je de anderen kinderen bij de zwangerschap? Wat doe je rondom de bevalling? In dit blog geven wij jou tips en tricks!

1. Leg aan de hand van een boek uit wat er gaat gebeuren. Bijvoorbeeld “Kleine pluis” of “Bobbi wordt grote broer”.

2. Betrek ze bij het uitzoeken van babyspullen. Bijvoorbeeld het eerste baby pakje.

3. Laat ze van te voren een cadeautje uitzoeken of een knutselwerkje maken die ze aan de baby kunnen geven.

4. Neem ze mee naar de controles! Dit is een pijnlijke… Nu is dit niet mogelijk ivm Corona. Maar als we dat virus onder de duim hebben hopen wij dat wij veel kinderen weer op het knopje kunnen laten drukken om het hartje te luisteren!

5. Bedenk goed wat je met de andere kinderen wil doen rondom de bevalling. Bespreek dit goed van te voren zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Mogelijkheden zijn:

  • Ze laten slapen bij een thuisbevalling. Maar als ze wakker worden wel buren, vrienden of familie achter de hand houden om te bellen!
  • Slapen jouw kinderen niet goed of word je onrustig van hun aanwezigheid? Breng ze weg of laat ze ophalen! Dit geeft een hoop rust waardoor je beter in de “flow” van de bevalling kan komen.
  • Wil of moet je naar het ziekenhuis? Regel oppas voor in of buiten huis. Voor het geval het snel gaat of er haast bij komt kijken is het altijd handig ook een “dicht bij huis” optie te hebben!
  • Er zijn ook mensen die hun kinderen bij de bevalling aanwezig willen hebben. Dit kan natuurlijk ook! Bespreek dit van te voren goed met elkaar, de kinderen en met ons.

6. Leg de baby voor de eerste kennismaking even in het bedje. Zo kan je rustig een knuffel geven aan de andere kinderen voordat je de baby voor gaat stellen.

7. Wees eerlijk! Niet alles aan een baby is leuk. Dat weten wij allemaal! Het huilen en de aandacht die de baby gaat krijgen bijvoorbeeld. Bespreek dit van te voren en ook op het moment als de baby er is.

8. In de kraamtijd is het voor sommige leeftijden leuk een pop te geven. Zo kunnen zij hun pop voeden, verkleden en in bad doen!

9. Betrek ze bij de verzorging van de baby. Helpen met het badje, luier verschonen enz vinden de kinderen vaak super gezellig.

10. Wees lief voor jezelf! Gun jezelf soms even een time out door bijvoorbeeld tijdens een voeding of tijdens het koken een filmpje aan te zetten… Worden de kinderen rustig van en jijzelf ook!

11. Geef ze 1 op 1 qualitytime! Vergeet niet soms de baby even weg te leggen en 1 op 1 aandacht te geven. Bijvoorbeeld een boekje lezen of een spelletje doen.

12. Maak er een feestje van! Een broodje op het grote bed en voor elke dag een klein cadeautje misschien? Zo gaat het voor iedereen een feestje worden!

Wij hopen dat jullie met deze tips en tricks wat handvatten hebt om de komst van de baby een groot feest te laten zijn!