Week 20 t/m 25 van de zwangerschap

Over de helft! Ongeveer de laatste 20 weken van de zwangerschap gaan in! Misschien nog wat langer… Misschien wat korter.

Jij

Je gaat nu merken dat de buik gaat groeien! De baarmoeder gaat boven de navel uit komen. De buikspieren gaan het zwaar krijgen en de buik komt hierdoor meer naar voren toe. Het is niet meer te missen dat je zwanger bent! Iedereen ervaart dit anders. De één vindt het prachtig om een zwangere buik te krijgen, de ander helemaal niet! Ook hoe je je voelt kan erg verschillen in de zwangerschap. Fantastisch of vreselijk en alles ertussen in! Wees eerlijk hierover en voel je vrij jouw gevoelens met ons te bespreken!

De kans is er dat je last krijgt van duizelingen. Dit komt door de zogenoemde “mid pregnancy drop”. Dit is een daling van de bloeddruk waardoor die rond de 20 weken op zijn laagst is. Hierdoor kan je duizelig worden. Rustig opstaan dus!

Baby

De baby maakt weer een flinke groei door van ongeveer 10 cm. Van een grapefruit naar een bleekselderij.

De oogjes gaan voor het eerst open. Haartjes gaan groeien en de baby kan steeds meer geluiden horen. De huid van de baby was eerst heel doorzichtig. Deze gaat nu steeds meer roze worden.

De baby is vanaf 24 weken levensvatbaar. Nog zeer kwetsbaar maar stel dat hij/zij geboren gaat worden dan gaan de artsen voor zijn/haar leventje vechten.

Cursus

Dit is een mooie periode om een cursus te gaan doen of een cursus te starten! Er zijn heel veel mooie cursussen om te doen ter voorbereiding. Een goede voorbereiding is heel belangrijk! Kijk op Zwangerschapscursussen – Verloskundigen Aandelaak