Afspraak? Bel: Praktijk (033) 472 09 81 Vragen? Bel: 06 - 212 733 14verloskundigen@aandelaak.nl

Locaties

Hoevelaken
Hogebrinkerweg 15a
3871 KM Hoevelaken

Vathorst
Angelinapolder 11
3825 LX Amersfoort

Nijkerk (Kindercentrum Holk, locatie Doornsteeg)
Polderhof 2
3861 XN Nijkerk

Zwartebroek (Gezondheidscentrum Dwarsakker)
Buntveenweg 35
3785 RA Zwartebroek

Contact

Bel bij vragen en bevallingen gerust: 06 - 212 733 14

Bel voor een afspraak of het wijzigen van een afspraak:
(033) 472 09 81

Persen en persdrang

Vind je het fijn de tekst ook nog een keer door te lezen?

Dat kan hieronder!

Aan het einde van de actieve fase van de ontsluiting zal je steeds meer drukgevoel krijgen. Drukgevoel is het gevoel dat je moet poepen.

Als je volledige ontsluiting hebt krijg je vaak reflectoire persdrang. Dit is een onhoudbaar gevoel dat je moet persen. Het is net als overgeven een reflex wat je niet kan stoppen.

De baarmoeder helpt de baby hiermee naar buiten te persen. Je ziet dan ook de baarmoeder in een golfbeweging naar beneden gaan.

Als je reflectoire persdrang hebt zegt het lichaam dus eigenlijk dat het tijd is voor het persen. Soms kan er dan nog inwendig gevoeld worden of er inderdaad volledige ontsluiting is. Dit hoeft niet altijd gedaan te worden.

De baby daalt in het laatste deel van de ontsluiting al een stuk verder in. Tijdens het persen kan dit worden voortgezet. Met de persdrang geef je mee waardoor het kindje verder indaalt in het bekken en zich aanpast aan de vorm van het bekken. Het hoofdje maakt een spildraai. Als het hoofdje op bekkenbodem staat is er dus al veel gebeurd! Maar dan ga je pas wat zien! Langzaam gaat dan de vagina verder open staan. En nadat het hoofdje gaat “staan” wordt het geboren. Dit oprekken van de bekkenbodem geeft een brandend gevoel. Ook wel “ring of fire” genoemd. Als het hoofdje geboren is draait het nog een keer een kwartslag en dezelfde of de volgende wee volgen de schouders. Hier moeten wij soms iets bij helpen. Hierna kan jijzelf, jouw partner of kunnen wij de baby op de buik leggen!

Dit klinkt allemaal best makkelijk maar het is hard werken! Bij een 1e vaginale bevalling duurt dit deel gemiddeld een uur en mag dit maximaal 2 uur duren. Bij een volgende vaginale bevalling duur het persen gemiddeld 15 minuten en mag dit maximaal 1 uur duren. Uiteraard houden we tijdens het persen continu in de gaten of er vordering is.

Wat hierbij kan helpen zijn perstips en houdingsaanpassingen. Hier zullen wij uiteraard advies in geven.

06 - 212 733 14
(033) 472 09 81
verloskundigen@aandelaak.nl

Jouw persoonlijke verloskundige aandelaak

  • Werkgebied: Amersfoort Vathorst (Hart van Vathorst), Hoevelaken, Nijkerk, Nijkerkerveen, Zwartebroek, Terschuur
  • Avondspreekuur
  • Cursus en informatie: borstvoedingcursus en informatieavonden, Centering Pregnancy (in de avond!)
  • 3 spreekuurlocaties: Hoevelaken, Vathorst & Nijkerk
  • Eigen echoapparaat op drie de locaties

Meld je nu aan voor een afspraak

Wat onze cliënten zeggen

NoPhoto
Marga

‘Wat hebben wij een fijne begeleiding gehad bij verloskundigen Aandelaak tijdens onze zwangerschap. Er werd tijdens alle controles echt de tijd voor ons genomen en geluisterd naar al onze vragen. Ook mochten we altijd bellen als er iets was, waardoor…

‘Wat hebben wij een fijne begeleiding gehad bij verloskundigen Aandelaak tijdens onze zwangerschap. Er werd tijdens alle controles echt de tijd voor ons genomen en geluisterd naar al onze vragen. Ook mochten we altijd bellen als er iets was, waardoor we snel gerustgesteld waren. Met dank hieraan gingen we met veel vertrouwen de bevalling in. We kijken terug op een positieve thuisbevalling met hele fijne begeleiding. Bedankt voor alles!’ 

 

Nogmaals bedankt!

Groetjes,

Marga

+ Lees meer - Lees minder
Lisa

Voorafgaand aan de zwangerschap had ik een bepaald (vrij negatief) beeld van bevallen. Hysterisch, volledig aan je lot over gelaten, gillend in een ziekenhuisbed en veel vreemden om je heen. Tijdens mijn zwangerschap ben ik mij gaan verdiepen in de…

Voorafgaand aan de zwangerschap had ik een bepaald (vrij negatief) beeld van bevallen. Hysterisch, volledig aan je lot over gelaten, gillend in een ziekenhuisbed en veel vreemden om je heen. Tijdens mijn zwangerschap ben ik mij gaan verdiepen in de geboorte, waar ik zou willen bevallen, op wat voor manier, met wie er bij, de mogelijkheden van pijnstilling. Mijn negatieve beeld veranderde volledig. De Centering Pregnancy bijeenkomsten bij Aan de Laak hebben daar ook een belangrijke bijdrage aan geleverd. Met alle opgedane kennis en mijn persoonlijke voorkeuren heb ik een geboortewensplan gemaakt. Uitgebreid en vol respect heb ik die samen met de verloskundige besproken. Dit gaf mij het laatste zetje vertrouwen dat het goed ging komen. Vol vertrouwen en zin keek ik uit naar de geboorte. Nu terugkijkend op de geboorte is het gegaan zoals ik had gehoopt. Thuis in bad ben ik bevallen van onze dochter. Het was een veilige, warme en liefdevolle bubbel. De fijne communicatie en kennis, zowel voor, tijdens en na de bevalling. De toegankelijkheid en het gemak waarbij ik altijd een van de verloskundigen te spreken kreeg als ik belde. Ik voelde me echt gezien en gehoord. Mijn wensen werden serieus genomen, mijn partner werd betrokken en als er een keuze moest worden gemaakt, gebeurde dat in samenspraak. Ik kan niets anders zeggen dat ik enorm blij ben met de verloskundigenpraktijk Aan de Laak. Heel erg bedankt voor alles. Een onvergetelijke en prachtige zwangerschap en geboorte waar ik vol dankbaarheid op terugkijk. 

+ Lees meer - Lees minder