Afspraak? Bel: Praktijk (033) 472 09 81 Vragen? Bel: 06 - 212 733 14verloskundigen@aandelaak.nl

Locaties

Hoevelaken
Hogebrinkerweg 15a
3871 KM Hoevelaken

Vathorst
Angelinapolder 11
3825 LX Amersfoort

Nijkerk (Kindercentrum Holk, locatie Doornsteeg)
Polderhof 2
3861 XN Nijkerk

Zwartebroek (Gezondheidscentrum Dwarsakker)
Buntveenweg 35
3785 RA Zwartebroek

Contact

Bel bij vragen en bevallingen gerust: 06 - 212 733 14

Bel voor een afspraak of het wijzigen van een afspraak:
(033) 472 09 81

Pijn bij de bevalling

Vind je het fijn de tekst ook nog een keer door te lezen?

Dat kan hieronder!

Zoals jullie in de eerdere filmpjes al wel gehoord hebben nemen ww toe in kracht. Dat betekend dat ze steeds effectiever zijn maar ook heftiger ofwel pijnlijker worden.

Doordat er een opbouw is in de kracht van de ww kan je langzaam wennen aan de pijn. Het begint op een niveau, daar wen je aan. Dan komt er weer een stapje bij… Daar wen je weer aan… enz.

De pijnsensatie die je voelt kan wisselend zijn. Er zijn verschillende manieren om de pijn beter hanteerbaar te maken.

  • Zorg voor afleiding; De eerste aanloopfase kan wel even duren. Focus je niet te veel op wat je allemaal voelt maar zoek afleiding! Ga niet te snel timen. Je merkt vanzelf wel als de weeën korter op elkaar komen.
  • Ademhaling: Een manier om met weeën om te gaan is door te focussen op jouw ademhaling. Door deze focus kan je met de wee mee gaan en je er niet door laten overvallen. Bijvoorbeeld diep in/diep uit, of diep in en in kleine pufjes uit.  Door middel van bijvoorbeeld mindfulness, Yoga of hypnobirthingcursussen kan je je verder verdiepen in de verschillende vormen van ademhaling.
  • Door positief en met vertrouwen de wee op te vangen kan je hem ook beter opvangen. Je denkt niet “oh nee, oh nee daar is ie weer” maar “oke, kom maar op, ik kan dit, ik heb mij hierop voorbereid, hierdoor ga ik snel mijn kindje zien”. Neem bijvoorbeeld een mooi beeld voor ogen bij het opvangen van de wee. Bijvoorbeeld dat je met de baby op de buik in het kraambed ligt. Ook hierbij kunnen de eerder genoemde cursussen helpen.
  • Houdingen: Het kan zijn dat je in de ene houding een wee meer voelt dan in een andere houding. Het is daarom goed om houdingen aan te passen en hierdoor de beste houding te vinden voor jou. Meer informatie kan je vinden in het filmpje over houdingen.
  • Massage kan ook helpen de pijn op een bepaald punt minder te voelen. Door bijvoorbeeld op de onderrug continue druk te geven maak je de pijnsensatie minder bij rugweeën.
  • Warmte doet ontspannen. Ontspanning geeft minder pijn. Dus een warme kruik, douche of bad is een goede natuurlijke pijnverlichter!
  • Een tens- apparaat geeft zwakke elektronische stroompjes waardoor je de pijn minder kan voelen. Je plakt 2 elektrodes op de rug. Voornamelijk bij rugww kan dit de pijn beter draaglijk maken. Het apparaat kan je zelf aanschaffen/lenen. De verzekering vergoed dit soms.

Soms zal bovenstaande onvoldoende werken en is er meer nodig. Er zijn dan meer pijnstillingsmogelijkheden. Dit wordt niet standaard direct aangeboden omdat het ook bijwerkingen kan hebben. Als het nodig is is het fijn dat het er is!

Het is afhankelijk van de fase van de bevalling wat voor pijnstilling er mogelijk is. Wij zullen hierin natuurlijk verder over informeren.

  • Lachgas kan gegeven worden in het geboortecentrum Amersfoort. Dit is een middel wat geen negatieve gevolgen heeft voor moeder en kind. Je ademt lachgas in door een masker. Het helpt om te ontspannen en haalt de scherpe randjes van de pijn af. Als je deze pijnstilling start kunnen wij je bevalling blijven begeleiden en hoef je niet overgedragen te worden.

 Voor de volgende twee mogelijkheden van pijnstilling moet je naar het ziekenhuis en moeten wij de zorg overdragen. Voor je deze pijnstilling kunt krijgen moet je minimaal 20 minuten een CTG krijgen. Een CTG is een hartfilmpje van de baby, als extra controle van de conditie van de baby. Na het hartfilmpje wordt nogmaals inwendig onderzoek gedaan om te kijken hoever de ontsluiting is. Als je op dat moment toe bent aan persen, kun je geen pijnstilling meer krijgen. Anders geeft de arts of verloskundige op basis van hoe ver de ontsluiting is, jou een advies over welke pijnstilling voor jou op dat moment het beste lijkt. Je mag zelf de keuze maken voor welke pijnstilling je kiest.

  • Remifentanil is een mogelijkheid. Dit is een vorm van morfine wat via een infuus gegeven wordt. Je kan zelf bepalen wanneer het in jouw lichaam komt door op een knop te drukken. Het werkt snel en is ook snel weer uitgewerkt. Tijdens het persen kan het niet meer worden toegediend. Het haalt de scherpen randjes van de pijn af en helpt om te ontspannen tussen de weeën door.

Het werkt 2 tot 4 uur effectief. Als de verwachting is dat je dan nog niet aan persen toe bent zullen ze niet voor dit middel kiezen.

Een bijwerking is dat je een langzame ademhaling kan krijgen. Hiervoor moet er extra registratie plaatsvinden.

Remifentanil kan dan ook enkel in medische setting worden gegeven. Niet thuis of in het geboortecentrum.

  • De meest effectieve vorm van pijnstilling is de epiduraal ofwel de ruggenprik. Via een slangetje in de rug wordt medicatie toegediend. Binnen een uur nadat je erom vraagt en in het ziekenhuis bent is de ruggenprik vaak geplaatst. Je voelt de pijn vele malen minder en soms zelfs helemaal niet. Het kan lange tijd toegediend worden.

Het kan zijn dat er complicaties of bijwerkingen optreden. Denk hierbij aan hoofdpijn, koorts, bloeddrukdaling, wegvallen van de blaasfunctie en jeuk.

Om deze reden zal je een infuus en een katheter krijgen en zal jij en jouw baby extra in de gaten worden gehouden door middel van een CTG. Ook hiervoor is dus een overdracht nodig.

Meer informatie met filmpjes over de diverse vormen van pijnbestrijding zijn te vinden op www.deverloskundige.nl. De voor- en nadelen van de verschillende vormen van pijnstilling staat hier opgeschreven, verstandig om die nog even na te lezen.

Pijn bij de bevalling

Alle informatie over pijn bij de bevalling. Hoe kan je omgaan met pijn bij de bevalling? Wat kan pijn beter hanteerbaar maken?
Informatie over medicamenteuze pijnbestrijding bij de bevalling.

06 - 212 733 14
(033) 472 09 81
verloskundigen@aandelaak.nl

Jouw persoonlijke verloskundige aandelaak

  • Werkgebied: Amersfoort Vathorst (Hart van Vathorst), Hoevelaken, Nijkerk, Nijkerkerveen, Zwartebroek, Terschuur
  • Avondspreekuur
  • Cursus en informatie: borstvoedingcursus en informatieavonden, Centering Pregnancy (in de avond!)
  • 3 spreekuurlocaties: Hoevelaken, Vathorst & Nijkerk
  • Eigen echoapparaat op drie de locaties

Meld je nu aan voor een afspraak

Wat onze cliënten zeggen

Wat onze cliënten zeggen
Lisa

Voorafgaand aan de zwangerschap had ik een bepaald (vrij negatief) beeld van bevallen. Hysterisch, volledig aan je lot over gelaten, gillend in een ziekenhuisbed en veel vreemden om je heen. Tijdens mijn zwangerschap ben ik mij gaan verdiepen in de…

Voorafgaand aan de zwangerschap had ik een bepaald (vrij negatief) beeld van bevallen. Hysterisch, volledig aan je lot over gelaten, gillend in een ziekenhuisbed en veel vreemden om je heen. Tijdens mijn zwangerschap ben ik mij gaan verdiepen in de geboorte, waar ik zou willen bevallen, op wat voor manier, met wie er bij, de mogelijkheden van pijnstilling. Mijn negatieve beeld veranderde volledig. De Centering Pregnancy bijeenkomsten bij Aan de Laak hebben daar ook een belangrijke bijdrage aan geleverd. Met alle opgedane kennis en mijn persoonlijke voorkeuren heb ik een geboortewensplan gemaakt. Uitgebreid en vol respect heb ik die samen met de verloskundige besproken. Dit gaf mij het laatste zetje vertrouwen dat het goed ging komen. Vol vertrouwen en zin keek ik uit naar de geboorte. Nu terugkijkend op de geboorte is het gegaan zoals ik had gehoopt. Thuis in bad ben ik bevallen van onze dochter. Het was een veilige, warme en liefdevolle bubbel. De fijne communicatie en kennis, zowel voor, tijdens en na de bevalling. De toegankelijkheid en het gemak waarbij ik altijd een van de verloskundigen te spreken kreeg als ik belde. Ik voelde me echt gezien en gehoord. Mijn wensen werden serieus genomen, mijn partner werd betrokken en als er een keuze moest worden gemaakt, gebeurde dat in samenspraak. Ik kan niets anders zeggen dat ik enorm blij ben met de verloskundigenpraktijk Aan de Laak. Heel erg bedankt voor alles. Een onvergetelijke en prachtige zwangerschap en geboorte waar ik vol dankbaarheid op terugkijk. 

+ Lees meer - Lees minder
NoPhoto
Marga

‘Wat hebben wij een fijne begeleiding gehad bij verloskundigen Aandelaak tijdens onze zwangerschap. Er werd tijdens alle controles echt de tijd voor ons genomen en geluisterd naar al onze vragen. Ook mochten we altijd bellen als er iets was, waardoor…

‘Wat hebben wij een fijne begeleiding gehad bij verloskundigen Aandelaak tijdens onze zwangerschap. Er werd tijdens alle controles echt de tijd voor ons genomen en geluisterd naar al onze vragen. Ook mochten we altijd bellen als er iets was, waardoor we snel gerustgesteld waren. Met dank hieraan gingen we met veel vertrouwen de bevalling in. We kijken terug op een positieve thuisbevalling met hele fijne begeleiding. Bedankt voor alles!’ 

 

Nogmaals bedankt!

Groetjes,

Marga

+ Lees meer - Lees minder