Afspraak? Bel: Praktijk (033) 472 09 81 Vragen? Bel: 06 - 212 733 14verloskundigen@aandelaak.nl

Locaties

Hoevelaken
Hogebrinkerweg 15a
3871 KM Hoevelaken

Vathorst
Angelinapolder 11
3825 LX Amersfoort

Nijkerk (Kindercentrum Holk, locatie Doornsteeg)
Polderhof 2
3861 XN Nijkerk

Zwartebroek (Gezondheidscentrum Dwarsakker)
Buntveenweg 35
3785 RA Zwartebroek

Contact

Bel bij vragen en bevallingen gerust: 06 - 212 733 14

Bel voor een afspraak of het wijzigen van een afspraak:
(033) 472 09 81

Het eerste uur na de geboorte

Vind je het fijn de tekst ook nog een keer door te lezen?

Dat kan hieronder!

Je baby is geboren! Het moment waar jullie zo naar uitgekeken hebben!

Het is natuurlijk belangrijk dat je kindje een goede start maakt.

De verloskundige let op 5 verschillende aspecten bij de baby:

De ademhaling, hartslag, kleur, spierspanning en de mate waarin de baby reageert op prikkels.

We noemen dit de apgar-score. Voor elk onderdeel krijgt de baby 0-2 punten.

De scores krijgt de baby na 1 min, na 5 minuten en na 10 minuten. De score bepaalt of je baby hulp nodig heeft na de geboorte.

Vaak merk je als ouders het toekennen van de apgarscore niet: het is vooral een hulpmiddel voor hulpverleners onderling om aan te geven hoe de start van de baby was. 

Een score van 7 tot 10 punten 1 minuut na de geboorte is normaal.

Niet alle baby’s huilen veel na de geboorte. Als er een goede ademhaling is, de baby is mooi roze en niet slap en reageert op prikkels, dan is dat helemaal geen probleem.

Voor het beoordelen van de apgarscore kan de baby bij jou als moeder op de borst blijven liggen! Dit is voor het kindje juist heel belangrijk!

Vaak is een baby het 1e uur na de geboorte heel wakker en alert en lukt het vaak al om de baby aan de borst te laten drinken. We noemen dit 1e uur ook wel ‘het gouden uur’.

Als door omstandigheden de baby niet bij z’n moeder kan zijn, is het voor zowel de partner als baby heel fijn dat het kindje dan bij papa huidcontact krijgt op zijn blote borst tot mama er weer is!

Na geboorte is de baby nog verbonden aan de navelstreng. Ergens tussen een paar minuten en een half uur is de navelstreng uitgeklopt: er stroomt dan geen bloed meer door. Als er na de geboorte sprake is van weinig bloedverlies is, kan er worden afgewacht met het doorknippen of afnavelen van de navelstreng.

Er kúnnen medische redenen zijn om de navelstreng sneller door te laten knippen of medicijnen toe te dienen om de placenta sneller geboren te laten worden.

De placenta moet binnen een uur geboren zijn. Als dit niet zo is, wordt de kans groter dat de placenta met een operatie verwijderd moet worden. De verloskundige houdt dit en de hoeveelheid bloedverlies na de geboorte in de gaten.

Een kleine hoeveelheid bloedverlies na de geboorte is normaal.

Na het ‘gouden uur’ wordt de baby door de verloskundige nagekeken. Naast het wegen van de baby wordt de baby van top tot teen nagekeken en worden een aantal reflexen getest.

06 - 212 733 14
(033) 472 09 81
verloskundigen@aandelaak.nl

Jouw persoonlijke verloskundige aandelaak

  • Werkgebied: Amersfoort Vathorst (Hart van Vathorst), Hoevelaken, Nijkerk, Nijkerkerveen, Zwartebroek, Terschuur
  • Avondspreekuur
  • Cursus en informatie: borstvoedingcursus en informatieavonden, Centering Pregnancy (in de avond!)
  • 3 spreekuurlocaties: Hoevelaken, Vathorst & Nijkerk
  • Eigen echoapparaat op drie de locaties

Meld je nu aan voor een afspraak

Wat onze cliënten zeggen

NoPhoto
Marga

‘Wat hebben wij een fijne begeleiding gehad bij verloskundigen Aandelaak tijdens onze zwangerschap. Er werd tijdens alle controles echt de tijd voor ons genomen en geluisterd naar al onze vragen. Ook mochten we altijd bellen als er iets was, waardoor…

‘Wat hebben wij een fijne begeleiding gehad bij verloskundigen Aandelaak tijdens onze zwangerschap. Er werd tijdens alle controles echt de tijd voor ons genomen en geluisterd naar al onze vragen. Ook mochten we altijd bellen als er iets was, waardoor we snel gerustgesteld waren. Met dank hieraan gingen we met veel vertrouwen de bevalling in. We kijken terug op een positieve thuisbevalling met hele fijne begeleiding. Bedankt voor alles!’ 

 

Nogmaals bedankt!

Groetjes,

Marga

+ Lees meer - Lees minder
Eveline

‘ Na twee zwangerschappen onder begeleiding van Verloskundigen aan de Laak hebben wij de kleinschaligheid en persoonlijke begeleiding die zij op de website omschrijven zelf mogen ervaren. De Verloskundigen van Aan de Laak gaven mij het gevoel dat ik altijd…

‘ Na twee zwangerschappen onder begeleiding van Verloskundigen aan de Laak hebben wij de kleinschaligheid en persoonlijke begeleiding die zij op de website omschrijven zelf mogen ervaren.
De Verloskundigen van Aan de Laak gaven mij het gevoel dat ik altijd even kon bellen als er iets was, deelden dan hun kennis en konden mij dan vaak geruststellen. En wie ik ook aan de telefoon kreeg, ik had altijd het idee dat diegene wist met wie zij sprak en hoever ik in de zwangerschap was. Dat vond ik erg fijn.
Wij kijken terug op een ontzettend fijne tweede bevalling. Hierbij heeft de verloskundige voor ons een belangrijke rol gehad. Zij straalde zoveel rust uit en gaf ons vertrouwen waardoor, na een eerste bevalling in het ziekenhuis, ons tweede kindje ongepland toch thuis is geboren. Hoewel we dat even spannend vonden, durfden we het aan omdat we het gevoel hadden in goede handen te zijn. Wij zijn de verloskundige ontzettend dankbaar voor deze ervaring van de thuisbevalling.’

+ Lees meer - Lees minder