13 weken echo

De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij de baby. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of de baby lichamelijke afwijkingen heeft. De video vertelt hier meer over.

In Nederland kan er alleen gekozen worden voor de 13 wekenecho als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho.
 
Bij het eerste bezoek vragen wij of jullie meer willen weten over de 13 wekenecho, de 20 wekenecho en de NIPT niet-invasieve prenatale test . Jullie beslissen zelf of jullie meer informatie willen en zo ja over welke onderzoeken.  
Jullie kunnen de 13 wekenecho laten doen van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap. Dus vanaf twaalf weken en drie dagen tot en met veertien weken en drie dagen zwangerschap.
 
Bij ongeveer 5 van de 100 zwangere vrouwen ziet de echoscopist iets wat een afwijking kan zijn. Het is niet altijd duidelijk of het inderdaad een afwijking is, hoe erg de afwijking is en wat dit voor jullie kind betekent. Heeft de echoscopist iets afwijkends gezien? jullie kunnen dan kiezen voor vervolgonderzoek.