Kraamtijd

Heel veel ouders zijn verbaast dat ze ons nog zien na de bevalling. Maar ook de kraamtijd is een belangrijk onderdeel van ons werk als verloskundige!

Wij vinden het natuurlijk heerlijk om even de baby’s te bewonderen en jullie als ouders te zien, maar het heeft ook andere redenen. Wie doet wat in de kraamtijd?

Kraamverzorgster

De kraamverzorgende doet verreweg het meeste in de kraamtijd! Denk aan de controles bij de moeder (temperatuur, hechtingen controleren en de baarmoederstand checken) en helpen bij de verzorging van de baby (voeden, badderen, wegen en verschonen). Als er controles afwijkend zijn van normaal dan neemt zij contact op met ons.

Verloskundige

Wat doen wij? Wij komen een aantal keer langs. Hoe vaak is afhankelijk van het allemaal gaat! Wij zullen de bevalling bespreken en kunnen dan verschillende controles doen, bijvoorbeeld de bloeddruk opmeten en  hechtingen verwijderen. Bij de baby zullen wij de kleur controleren, eventueel de tongriem bekijken of bloed afnemen. Indien nodig zullen wij verwijzen naar een gynaecoloog, een kinderarts of de huisarts.

Ook de mentale gevoelens zijn een belangrijk onderwerp wat besproken wordt.

Consultatiebureau

De wijkvepleegkundige van het consultatiebureau komt in de kraamtijd langs voor de gehoortest en de hielprik.

Na 14 dagen neemt het consultatiebureau de zorg over wat betreft gewicht, voedingen en inentingen. Zij komen de eerste keer langs en daarna kunnen jullie zelf naar het consultatiebureau voor een afspraak.

Roze wolk?

Veel mannen en vrouwen kijken uit naar de kraamtijd. En logisch! Eindelijk, de baby is uit de buik en er kan geknuffeld worden. Helaas zit je over het algemeen niet de hele week op een roze wolk. Er gebeuren veel dingen waardoor deze periode ook als heel pittig wordt ervaren.

Wat kan je bijvoorbeeld tegenkomen in de kraamtijd?

  • Slapeloze nachten
  • Voedingsproblemen
  • Stuwing
  • Bloedverlies
  • Pijn aan de hechtingen
  • Mentale problemen (kraamtranen, bevallingsverwerking, depressie

Dit is niet bedoeld om jullie negatief naar de kraamtijd te laten kijken. Wel om jullie een reëel beeld te geven, want naast dat het prachtig is kan het ook heftig zijn!

Duur

De kraamverzorgster komt de eerste 8 dagen langs, maar jij bent kraamvrouw tot 6 weken na je bevalling.

Voor alle vragen, problemen en bijzonderheden mag je ons dan ook nog tot 6 weken bellen!
Na 6 weken is er de mogelijkheid voor een nacontrole, hier volgt later een kennisbank artikel over.