Meerling zwangerschap

Wat zie ik daar nou? 2 hartjes?!

“Och ja we zeiden nog tegen elkaar: straks zijn het er twee.”

“Oh als het er maar geen twee zijn!”

“Ik hoop dat het er 2 zijn!”

Een aantal veel gehoorde uitspraken. Maar je gaat er toch niet vanuit… Totdat je daar in beeld opeens 2x een knipperend hartje ziet! De gedachten vliegen duidelijk alle kanten op bij de zwangere en haar partner.

Geschokt=> blij => verdrietig => trots=> verliefd=> angstig.

Alles door elkaar! Mensen weten vaak even niet hoe ze moeten reageren. Zo begrijpelijk!

Na de constatering op de echo nemen we altijd even rustig de tijd het tot jullie door te laten dringen. Even goed de beide baby’s bekijken en opmeten. Langzaam merken we dat het besef dan al wat meer komt…

Hoe vaak komt het voor?

Wij vinden het fantastisch bijzonder om te zien. Zo vaak komt het ook weer niet voor namelijk!

Een tweeling zwangerschap komt in 16 op de 1000 zwangerschappen voor in Nederland. Je hebt een grotere kans bij:

  • een hogere leeftijd
  • lange vrouwen
  • een BMI boven de 30
  • negroïde vrouwen
  • vruchtbaarheidsbehandelingen
  • erfelijke “belasting”

Een of twee-eiig

In 1/3 van de tweelingen is er sprake van een monozygote gemelli zwangerschap. Dit is een eeneiige zwangerschap. Over het algemeen delen deze tweelingen een placenta. Dit is afhankelijk van het moment van splitsen. Het kan ook zijn dat ze ieder een eigen vruchtzak en een eigen placenta hebben.

In 2/3 van de tweelingen is er sprake van een dizygote gemelli zwangerschap. Dit is een twee-eiige zwangerschap. Hierbij zijn er 2 eicellen gesprongen en allebei bevrucht. Deze baby’s hebben ieder een eigen vruchtzak met een eigen placenta.

Je weet niet altijd van te voren welke “soort” tweeling het is. Wel als ze beide een ander geslacht hebben. Dat kan enkel twee-eiig zijn. Als we 2 vruchtzakken zien kan het beide (A). Als er op de echo te zien is dat het 1 placenta is dan weet je dat dit eeneiig is (B en C).

eeneiige tweeling
bron: mijnkinderarts.nl

Medisch

Een tweeling zwangerschap vraagt veel van het lichaam. Logisch! Er zitten immers 2 kleine baby’s te groeien in jouw lichaam! Het lijf doet zijn uiterste best om voldoende voedingsstoffen te geven aan beide kinderen.

Helaas brengt een meerling zwangerschap meer risico’s met zich mee. Vrouwen die een meerling verwachten hebben meer kans op zwangerschapssuiker, een hoge bloeddruk, bloedarmoede, zwangerschapsvergiftiging en een tekort aan ijzer of foliumzuur. Daarnaast is de kans op vroeggeboorte groter.

Om deze reden wordt je na de echo waarbij wij de tweeling voor het eerst zien doorverwezen naar het ziekenhuis. Dit vinden wij super jammer uiteraard maar wel verstandig. Wel willen wij graag af en toe nog van je horen hoe het gaat en ben je altijd welkome voor nu en dan een bezoekje op het spreekuur. Ook ben je bij ons in de praktijk meer dan welkom voor Centering Pregnancy!