Week 16 t/m 20 van de zwangerschap

Zo groot als een avocado, zo zwaar als een reep chocola naar zo groot als een peen en zo zwaar als een paar slippers!

Als je 16 weken zwanger bent, krijgt je baby een witte, vettige substantie op zijn rimpelige huidje. Dit wordt vernix genoemd en bestaat uit donshaar, dode huidcellen en olie uit je baby’s klieren. Het wasachtige spul beschermt je baby tegen schadelijke invloeden van het vruchtwater. Vlak na de geboorte zit er vaak nog wat vernix op de huid van je baby. 

De baby ontwikkeld bij 16 weken al een zuigreflex. Hij kan al op zijn duim gaan zuigen!

Tussen de 16 en 20 weken gaat de baby steeds soepeler bewegen. In deze periode gaan de meeste zwangeren de baby voor het eerst voelen!

Vanaf 19 weken gaat het gehoor werken en luistert de baby met jullie mee!

Voor de zwangeren is er een groot verschil tussen het eerste trimester en het eerste deel van het tweede trimester. Veel vrouwen gaan zich vanaf 16 weken weer beter voelen! Minder moe en misselijk en nog niet heel veel last van een grote buik.

Wat in deze periode heel belangrijk is, is de 20 weken echo. Die, als je hiervoor kiest, het beste tussen de 18 en 20 weken ingepland kan worden.

De 20 wekenecho is geen pretecho, maar een medisch onderzoek. Het belangrijkste doel van de 20 wekenecho is te onderzoeken of de baby een open rug of open schedel heeft. Ook wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van de baby. Daarbij kunnen andere lichamelijke afwijkingen worden gezien.

Een hele spannende echo dus! Deze echo laten wij verrichten in het prenataal screeningscentrum in Amersfoort. Hier werken meerdere echoscopisten die veel van deze echo’s verrichten. Dit verbeterd de kwaliteit en maakt het mogelijk om de echo door meerdere echoscopisten te laten beoordelen.

En dan… 20 weken en op de helft van de zwangerschap!